![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:)
Mój problem polega na tym iż : Chcę napisać Quiz. wszyscy wiemy jak działa Quiz, są pytania, użytkownicy na te pytania odpowiadają i potem widzą na ile pytań odpowiedzieli poprawnie. Stworzyłem formularz quizu gdzie widnieją pytania oraz do każdego pytania 3 możliwe odpowiedzi. po wypełnieniu formularza klikamy na przycisk i wszystko nam się zapisuje w bazie danych (w jednym pliku jest formularz a w drugim zapis do bazy danych . Trzeci zaś wyświetla nam zawartość bazy danych, wyświetla wyniki ) Teraz mam taki problem, nie wiem jak oznaczyć poprawną odpowiedz w pytaniu (przy wyświetlaniu z bazy tak sformatować aby pokazało czy odpowiedź jest poprawna lub nie ) oraz jak zliczyć poprawne odpowiedzi i podać w % na ile poprawnych odpowiedzi udzielił użytkownik. Na koniec chciałbym się również dowiedzieć jak zrobić ranking najlepszych Quizowiczów ![]() Proszę o pomoc , o jakieś pomysły, rozwiązania (gotowe rozwiązania) jak coś takiego zaimplementować. Pozdrawiam:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak:
- trzymasz w bazie: pole pytania: pytanie1#pytanie2# itd odp: odp1#odp2#odp3# poprawne: poprawna1#poprawna2# i wywalasz w np w podwojnej petli pytania, gdzie odpowiedzi maja name inputa formatu nazwa[x], żeby je potem zczytać do jednej tabeli i teraz przy wynikach: Do kolejnej tablicy wczytujesz z bazy poprawne odpowiedzi. Jedziesz pętlą po odpoweidziach, czy pierwsza odp zgadza się z pierwszą z bazy, zmienna licząca punkty = 0 lub 1, dodajesz te punkty i na koniec dostajesz zmienną $punkty = ileśtam Teraz wiedząc ile masz w sumie pytań ( = liczba poprawnych odpowiedzi) liczysz ($punkty/$ilosc pytan )*100 i masz wynik w % Chyba się nie pomyliłem, dwa to to, że z quizami miałem tylko raz do czynienia, ale wymyśliłem coś podobnego - przy czym domyślam się, że to żaden rewelacyjny pomysł nie jest, ale możesz spróbować ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nom właśnie też tak myślałem żeby zrobić
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 12:26 |