![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ostatnio zastanawiam się nad tym problemem. Twórca darmowego systemu, przecież nie robi tego tylko dla przyjemności, w jakiś sposób musi na tym zarabiać. Pytanie w jaki sposób np. twórcy Drupala, wordpressa czy joomli się utrzymują?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Zazwyczaj przez Support, dzięki temu że ich projekt jest popularny mają "duży rynek" i mogą sobie wybierać ciekawe zlecenia.
Możliwe też że niektóre projekty były tworzone "jako firmowe" i dzięki otworzeniu ich, dostali support i masę dodatków. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zazwyczaj z płatnych dodatków, helpdesku, techsupportu, licencji komercyjnych czy dowolnych datków jako wsparcie. Zależy od oprogramowania i podejścia firmy/programisty.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mają tajny kod i zbierają nasze dane do bazy nioh nioh. Sprzedają je później za grubą kasę.
A tak na poważnie tak jak panowie wyżej pisali + wyobraź sobie sytuacje: starasz się o pracę i pracodawca pyta: "pokaż swój kod" - a Ty mu podstawiasz WSZYSTKIM znany np. wordpress albo symfony łał. Widziałem nawet ofertę (65k rocznie funtów), gdzie w wymaganiach było "aktywny udział przy tworzeniu jednego z popularnych framework'ów". -------------------- Łatwo jest być odważnym za murami własnego zamku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Mają tajny kod i zbierają nasze dane do bazy nioh nioh. Sprzedają je później za grubą kasę. A tak na poważnie tak jak panowie wyżej pisali + wyobraź sobie sytuacje: starasz się o pracę i pracodawca pyta: "pokaż swój kod" - a Ty mu podstawiasz WSZYSTKIM znany np. wordpress albo symfony łał. Widziałem nawet ofertę (65k rocznie funtów), gdzie w wymaganiach było "aktywny udział przy tworzeniu jednego z popularnych framework'ów". Na stronie symfony-project.org twórca tego DARMOWEGO frameworka, Fabien Potencier, oferuje swoje usługi konsultingowe za jedyne 3000 Euro za DZIEŃ. http://guru.sensiolabs.com/ To jest oczywiście już skrajny przypadek, ale potwierdza to, co napisał powyżej @ixpack ![]() -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 8 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
E tam skrajny przypadek, gracz w starcrafta potrafi wziąść 300$ za godzinę konsultacji
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
E tam skrajny przypadek, gracz w starcrafta potrafi wziąść 300$ za godzinę konsultacji ![]() Tylko co ma Starcraft do darmowych cms-ów czy frameworków, to nie wiem. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
tu masz stawki za 1 dzien pracy guru ... tez darmowych aplikacji.
http://guru.sensiolabs.com/ teraz juz wiesz na czym zarabiaja ? ps. i tak są tańsi ode mnie ![]() -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
tu masz stawki za 1 dzien pracy guru ... tez darmowych aplikacji. http://guru.sensiolabs.com/ teraz juz wiesz na czym zarabiaja ? ps. i tak są tańsi ode mnie ![]() @itsme, spójrz do góry trzy posty wcześniej ![]() -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
ups
![]() + 10 warn za nieczytanie postów powyżej. -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 13:43 |