![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
chcę zrobić prostą wyszukiwarkę - chodzi o wyświetlanie wyników wraz z kilkunastoma słowami oplatającymi wyszukiwane słowo. W jaki sposób po wyszukaniu najlepiej pobrać te słowa oplatające wyszukiwaną frazę, tak jak np. w Google. Myślałem jakoś, że pobiera cały tekst, a potem go jakoś okraja, ale lepiej żeby mysql pobierał tylko ten niewielki fragment, który jest potrzebny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam lodówkę, patelnię, kuchenkę, mogę ugotować rolady z kluskami i kapustą?
Jednym słowem, nie napisałeś nawet gdzie i w jaki sposób przetrzymujesz dane. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W mysql. Są pola treść ze dłuższymi tekstami, chce wyciągać fragmenty - tytuł wraz z frazą i otaczającym tekstem.
Ten post edytował biedak 8.05.2011, 18:22:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 14 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż co już zrobiłeś wgl
![]() ![]() Ten post edytował kill15 8.05.2011, 20:30:42 |
|
|
![]()
|
|
Jak już wspomniałem chodzi mi teraz, żeby oprócz samych linków, był wklejony kawałek tekstu z wyszukiwanym słowem. Czyli, np: wyszukując Thembu w tekście Cytat Mandela jest synem wodza plemienia Thembu. W wieku 7 lat, jako pierwszy w swojej rodzinie zaczął uczęszczać do szkoły. Tam nauczyciel-metodysta nadał mu angielskie imię Nelson. Ukończył studia prawnicze. Jako student uczestniczył w działaniach na rzecz praw politycznych, społecznych i ekonomicznych czarnoskórej większości w RPA. W 1942 roku wstąpił do Afrykańskiego Kongresu Narodowego (ANC), a w 1950 roku zaczął nim kierować. Wikipedia pojawia się Cytat Nelson Mandela Mandela jest synem wodza plemienia Thembu. W wieku 7 lat, jako pierwszy w swojej rodzinie zaczął... W jaki sposób pobrać tak skrócony tekst z Mysql lub jak go skrócić po pobraniu w PHP wskazując określone słowo kluczowe? Ten post edytował biedak 9.05.2011, 09:41:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to zapytanie wyświetli ci fragment tekstuz 10 znakami przed słowem kluczowym (które podasz do zapytania) i 40 znakami po słowie kluczowym jak chcesz inaczej np od 1 znaku w tekście do 40 po wystąpieniu słowa kluczowego to daj
dopasuj sobie według uznania |
|
|
![]()
|
|
Działa, tylko teraz okazuje się, że mam w dwóch polach tekst, w którym wyszukuję. Muszę ten tekst najpierw połączyć i dopiero potem w nim wyszukać:
Łącze:
Próbuje:
Niby działa, ale chyba jakoś źle. Czy jest inny sposób? Ten post edytował biedak 10.05.2011, 08:15:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:54 |