![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem.
Wczytuje dane z pliku i zmieniam nazwe: [php:1:92a38db158]<?php $plik = file('data/menu.dat'); $linia = explode("##", $plik[$numer]); echo(" <form name=strony METHOD=POST ACTION='admin.php?co=edmenu&jak=zmstrwl&numer=".$numer."'> Nazwa pliku: <b>".$linia[0]." </b><br/> Nazwa strony: <br/><input type='text' name=nazwa value=".$linia[1]." /><br/><br/> <input type=submit value='Zmien' /> </form>"); ?>[/php:1:92a38db158] i teraz mam problem jak po zmianie wstawić, $nazwa w $linia[1] do pliku w odpowiednie miejsce, nie przebudowując całego pliku. Plik menu.dat wygląda mniej więcej tak: Kod 1##Pierwsza strona
2##Druga podstrona 3##Trzecia strona itd.. Bardzo prosze o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewni chciałbyś przeskoczyć do jednego wiersza i go nadpisać, niestety nie da się tak zrobić. Istnieje w php funkcje fseek() ale ona skacze po bajtach a nie po liniach.
Wydaje mi się że jedynym wyjściem jest : :arrow: Wczytanie całego pliku do tablicy file; :arrow: Zmodyfikowanie jednego rekordu w tejże tablicy; :arrow: Złożenie wszystkiego do kupy implode; :arrow: Nadpisanie całego pliku; P.S. Jak będziesz skaładał plik do kupy pamiętaj o znakach końca wiersza, żeby ci się wszystko nie zapisało w jednej linni. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:13 |