![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 4 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracując na projektem pisanym obiektowo, natknęliśmy się na problem korzystania z metod jednej klasy w drugiej.
Dyskutując na ten temat, odrzuciliśmy tworzenie obiektu innych klas wewnątrz danej klasy, czyli:
Zostały dwa sposoby, podane w nazwie tematu. Małe wyjaśnienie odnośnie klas statycznych: jak pewnie większość się domyśla, chodzi o pisanie metod statycznych i korzystanie z nich w innej klasie w sposób następujący: Klasa::metoda(); W związku z tym zwracam się do Was z prośbą o wyrażenie opinii, z czego byście wy skorzystali i dlaczego. Ja osobiście jestem za Dependency Injection znanego z Symfony, ale trzeba jakoś innych przekonać ;] Ten post edytował Inscure 6.05.2011, 19:56:36 -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
DI bo:
- taką aplikację łatwiej testować - aplikacja może być kompletnie odseparowana od innych w obrębie jednego skryptu - dzięki DI lepiej zarządzasz pamięcią w aplikacji I to wystarczy ![]()
Powód edycji: [wookieb]:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż ludziom dowolną książkę o Javie. DI jest tam znane od wieków i powstały już pewnie ze dwie tony opracowań o jego wyższości nad statycznymi metodami oraz singletonami.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po raz kolejny spotykam się z brakiem zrozumienia semantyki słowa klasa. "Klasa", w której wszystko jest statyczne nie jest klasą, tylko przestrzenią nazw. Chyba jedyną różnicą miedzy tego typu zbiornikiem, a typową przestrzenią nazw jest możliwość dziedziczenia, choć i to da się zasymulować w przypadku zwyczajnych przestrzeni nazw.
Co więcej, jakie wg. Ciebie "klasa" statyczna ma zalety względem tworzenia obiektów w innych obiektach? Ja nie widzę żadnych. DI daje wspaniałą, niemalże nieograniczoną, elastyczność. Po co sobie na siłę życie komplikować? -------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 4 Dołączył: 18.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po raz kolejny spotykam się z brakiem zrozumienia semantyki słowa klasa. "Klasa", w której wszystko jest statyczne nie jest klasą, tylko przestrzenią nazw. Co więcej, jakie wg. Ciebie "klasa" statyczna ma zalety względem tworzenia obiektów w innych obiektach? Ja nie widzę żadnych. Jakbym zaczął pisać o przestrzeni nazw to nie każdy by kojarzył o co mi chodzi, a ja to odniosłem tylko do kodu zawartego miedzy class Nazwa {} ![]() Odpowiadając na pytanie: przecież DI to nie jest tworzenie obiektu w obiekcie, tylko wstrzykiwanie już utworzonego obiektu. A jeśli chodziło Ci o przykładowy kod, który podałem, to podkreśliłem nawet, że tą opcję odrzuciliśmy na samym początku ![]() -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o przykładowy kod. A konkretnie o to, że z Twojej wypowiedzi mniej więcej wynika, że korzystanie z "klas" statycznych jest lepsze od kodu, który odrzuciliście. Ciekaw jestem dlaczego tak uważasz.
-------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]()
|
|
Teraz rozumiem
![]() Byłem za odrzuceniem obu sposobów (statyczność i podkreślony), ale tylko odnośnie drugiego nie było sprzeciwów (nikt nie proponował jego użycia). -------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
1. Myślałem, że to metody są statyczne, czy istnieje coś takiego jak klasa statyczna?
2. Czy prawdą jest że "klasa w której wszystko jest statyczne" to nie klasa? 3. Czy rzeczywiście "klasa w której wszystko jest statyczne" to to samo co przestrzeń nazw? 4. Co ma DI do metod statycznych? 5. Jezeli nie tworzycie obiektów w "danej klasie" to gdzie je tworzycie (pytam nie o teorię jak można to rozwiązać, tylko o wasz "konkretny projekt pisany obiektowo" )? -------------------- .:SMENTEK:.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście DI. Dlaczego? Bo jak przykładowo przyjdzie w przyszłości zmienić jakiś fragment systemu to przy korzystaniu z DI co najwyżej ktoś się popłacze, ale nikt się nie powiesi...
![]() @smentek: 1. Istnieją, ale nie w PHP. 2. Technicznie rzecz biorąc klasa to klasa, ale jakby na to jakoś logiczne spojrzeć to tak - klasa z samymi metodami statycznymi to nie klasa. 3. Technicznie nie, ale pod wieloma względami obie te rzeczy są bardzo podobne i mają niemal takie samo zastosowanie. 4. W sumie może z takowych korzystać... 5. "Na zewnątrz" prawdopodobnie w DIC-u Ten post edytował Crozin 12.05.2011, 18:55:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 4 Dołączył: 15.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 130 Pomógł: 11 Dołączył: 7.04.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@crozin
5. "Na zewnątrz" prawdopodobnie w DIC-u Masz na myśli IoC który wewnętrzne zamienia ustawienia zapisywane w dajmy na to xml'u i generując z nich klasy? A przepraszam "klasy statyczne" czyli jednak nie klasy. Logicznie rozumując... ![]() -------------------- .:SMENTEK:.
|
|
|
![]()
|
|
eee tam, chodzi o kod miedzy class{} i chyba już o tym pisałem? ;]
-------------------- eXtreme-Fusion CMS - polski, darmowy system zarządzania treścią z rozbudowanym wsparciem technicznym.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast DIC może być tez Factory.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:14 |