![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie umieściłem tablicę w COOKIE w ten sposób:
A problem zaczyna się gdy chcę odkodować w innym pliku $_COOKIE['tablica'] Problem jest taki że nie chce mi tej komendy wykonać (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Może ktoś zna sposób (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Z góry dzięki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie chce wykonać bo? Masz błąd? Ciasteczko ma w ogóle jakąkolwiek wartośc?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zserializowanych danych nie powinno się umieszczać w ciastkach ze względów bezpieczeństwa. Czy pomyślałeś o sytuacji, gdy ktoś sobie podmieni ciastko w taki sposób, by zamiast tablicy odserializowywało Ci obiekt jakiejś klasy?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zamiarem jest przechowywanie ID kilku klientów w Tablicy a tablice w COOKIE... Bezpieczne to jest (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie...
|
|
|
![]()
|
|
Tak sobie pomyślałem a gdyby zamiast Id przechowywać tam e-mail klienta?? Było by bardziej bezpieczne...
|
|
|
![]()
|
|
Dowiedz się co to sesja. To Ci w zupełności wystarczy.
|
|
|
![]()
|
|
Ja wiem co to sessja... ale jak wzyłącze przeglądarek to sessja gaśnie a wraz z tym wszystkie dane klienta... a to chodzi o to aby klient miał zapisane swoje konto w podpowiedziach za pomocą grafiki a nie podpowiedzi w formularzu
Co sądzisz o moim pomyśle?? jest on wykonalny (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja wiem co to sessja... ale jak wzyłącze przeglądarek to sessja gaśnie a wraz z tym wszystkie dane klienta... Lubię kontrasty. Niby wiesz co to, ale nie masz pojęcia jak działa. Poczytaj o session_set_cookie_params i tym podobnych. |
|
|
![]()
|
|
Masz racje pierwszy raz spotykam się z taką funkcją... Ale z tego co przeczytałem i zrozumiałem to ta funkcja przedłuża czas aktywności sesji nawet po wyłączeniu przeglądarki.
Zobacz na to bartexweb.cba.pl. Mi chodzi o to aby te małe graficzne okienka były przypisane do klienta (nawet jak po roku odpali jeszcze raz tą stronkę ) który będzie chciał aby był zapamiętany na stronie głównej... i maksymalnie 10 klientów może być w ten sposób zapamiętanych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie. Ta funkcja nie przedłuża aktywności sesji. Ona może przedłużyć żywotność ciastka z id sesji.
Domyślnie, sesje są trzymane na serwerze w plikach. Id sesji jest wysyłane ciachem. Żeby utrzymać sesję potrzebna jest żywotność obu tych elementów. O tym jak przedłużyć życie samej sesji przeczytasz w komentarzach na stronie, do której adres wcześniej podałem. Niemniej jednak, jeśli chcesz to trzymać przez bardzo długi okres czasu to polecam zrobić cos jeszcze. session_save_path pozwoli Ci zapisać dane sesji u Ciebie, dzięki czemu nie będzie obawy, że administracja serwera coś wyczyści (o ile pamiętam PHP domyślnie je trzyma w /tmp). Ważne tylko, żeby ten folder nie był dostępny z zewnątrz ze względów bezpieczeństwa. Najlepiej go wrzucić powyżej public_html, ewentualnie zablokować w .htaccess lub nadać mu nazwę rozpoczynającą się od .ht, jeśli korzystasz z Apache. Co jednak chyba byłoby dla Ciebie najlepsze to session_set_save_handler. Możesz po prostu stworzyć kilka prostych funkcji i zapisywać sesje np. do bazy. To już Ci daje bardzo dużą elastyczność i kontrolę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 04:26 |