![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 7 Dołączył: 9.10.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Otóż mam pewien problem z funkcją animate() w jQuery. Chodzi o to że napisałem pewien widget które działa sekwencyjnie, czyli wykonuje w kółko funkcje .animate(). Niestety zauważyłem że sposób tez obciaża mocno procesor. Dokładnie chodzi o przewijany pasek z wiadomościami (coś jak na tvn24), gdy pasek tez przejdzie caly ekran i przestanie być widoczny koncze działanie skryptu, w innym wypadku przesuwam go dalej co 800px. aż dojdzie do końca. Kod wyglądam niej więcej tak:
czy można to jakoś zoptymalizować? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 6 Dołączył: 30.06.2008 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm, spróbuj tak - określ jaki width mają razem wszystki elemenety - czyli jaką szerokość ma cały pasek i taką odległość ustal w funkcji animate(), zastąpisz to -=800 wygenerowaną wartością width paska. Dzięki czemu funkcje wyowałasz tylko raz. Co do warunku i funkcji zawartych w else, usuń element zamiast go ukrywać.
+ Jeszcze taka rada: funkcje w jQuery możesz wykonywać w jednym ciągu tzn: $('#pasek').fadeOut().html(''); ![]() Ten post edytował Kemsan 7.05.2011, 22:50:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:42 |