![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2009 Skąd: Białogóra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tutaj działający kod który tworzy miniaturkę z obrazka jpg bez jej zapisywania - htaccess: RewriteRule ^obrazki/([^-]+)/([^-]+)$ imgs.php?size=$1&id=$2 [L]
teraz kolejna sprawa chciałbym tworzyć przezroczysty obrazek png na zasadzie rozmiar jest stały $full = array('383','174'); width/height na przezroczystym obrazku png tworzę miniaturkę jpg (nie poobcinaną - całość widoczna), która jest idealnie wycentrowana. Z centrowaniem sobie poradzę ale lipa wychodzi jeśli chcę zmienić jej wymiary - imagecopyresampled dla jpg znalazłem coś takiego:
więc przerobiłem na:
Ktoś pomoże ? Ten post edytował Tadek888 6.05.2011, 13:50:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Czy aby nie chodzi Ci o coś w stylu...
Wybieramy większy z boków jpg. Liczymy stosunek tego boku względem analogicznego w png. Jesli okazuje się, że jpg jest większy od png, skalujemy go zgodnie z wyliczonym ratio i centrujemy na png. Jeśli mniejszy, po prostu centrujemy ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2009 Skąd: Białogóra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tylko że jeśli chcę przesamplować JPG przy towrzeniu PNG to albo wyskakuje błąd albo sam JPG.
Rozwiązanie na samym dole działa ale pokazuje mi tylko urywek mojego JPG.
jeśli zastąpie
na:
w sensie jak użyję skryptu na samej górze do przerabiania JPG to też wyskakuje błąd |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:59 |