![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jestem w trakcie poznawania OOP i testowo przerabiam mój proceduralny program na obiektowy. Mam taki kod, który sprawdza, czy w adresie są jakieś zmienne i odpowiednio przypisuje zmiennej $self "?" lub "&":
[php:1:84f191ffea]<?php if (!empty($_SERVER["QUERY_STRING"])) { $self=$_SERVER["REQUEST_URI"]."&"; } else { $self=$_SERVER["REQUEST_URI"]."?"; } ?>[/php:1:84f191ffea] Chciałem tego ifa umieścić w konstruktorze, ale z przecież wtedy $self nie będzie widoczny w innych metodach. Jak więc "uglobalizować" tą zmienną? |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajrzyj tutaj powinno pomoc 8)
-------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 1 Dołączył: 3.04.2004 Skąd: Trójmiasto (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponuję tak:
[php:1:3b83424f57]<?php var $self; class stronka { function stronka(){ global $self; if (!empty($_SERVER["QUERY_STRING"])) { $self=$_SERVER["REQUEST_URI"]."&"; } else { $self=$_SERVER["REQUEST_URI"]."?"; } } } ?>[/php:1:3b83424f57] albo [php:1:3b83424f57]<?php class stronka { var $self; function stronka(){ if (!empty($_SERVER["QUERY_STRING"])) { $this->self=$_SERVER["REQUEST_URI"]."&"; } else { $this->self=$_SERVER["REQUEST_URI"]."?"; } } function getSelf(){ return $this->self; } } $obiekt = new stronka(); // i teraz odwolujemy sie poprzez getSelf $self = stronka->getSelf(); echo $self; ?>[/php:1:3b83424f57] myślę że to drugie rozwiązanie jest lepsze -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
obie odpowiedzi poprawne
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 06:11 |