![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam baze danych i tabele sklep: id nazwa cena rabat promocja i mam jedna funkcje do robienia update w bazie. do tej funkcji dane wysylam tablica, czyli np tak: $tablica['id'] = 1; $tablica['nazwa'] = test; $tablica['cena'] = 2.00; $tablica['rabat'] = 1; $tablica['promocja'] = 1; no i robie update($tablica); w funkcji update dziala ok jesli przesle wszystkie dane, bo potem moge sobie zczytac z tablicy wszystko pokolei i zrobic update dla kazdego.
ale co jesli chcialbym np wyslac tylko RABAT i PROMOCJA? jak z foreachem zrobic w srodku funkcji update sprawdzic ktore zmienne zostaly wprowadzone do $tablica, a potem w poleceniu SQL generowalo tylko te co sa? wiem, ze mozna to zrobic ifsetem, ale wystarczy, ze do bazy mi dojdzie jakies nowe pole i znowu zabawa ze wszystkim od nowa. probowalem cos z pobieraniem przez foreach, ale slabo mi to wychodzilo pozdrawiam chodzi mi po prostu o cos takiego, co zczyta wszystkie parametry z $tablica i bede potem mogl na nich operowac, niezaleznie od takiego jakie beda, bo jakbym robil np isset($tablica['aaa'] = key) to bym mogl miec tylko ['aaa'] i key, a jak to zrobic automatycznie? a zalozmy, ze przesle do funkcji ['bbb'] = key2 i jak nie mam isseta to mi tego nie znajdzie... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 3 Dołączył: 4.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki, nie wpadlem na to
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:55 |