![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam. jest sobie takie cos:
Przy zrzucie na toArray:
Zapytanie z debuggera:
Co robię nie tak że Doctrine nie widzi tej tabeli gallery? |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Dodaj:
Kod ->select( 'g.column' )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm....to nic nie dało :/
W sumie zawsze mnie to męczyło....Można wziąć relację jeden do wielu w tą stronę w Doctrine w ogóle? teraz chcę żeby to szło tak: article(1)->Gallery(wiele) bo tak chodzi bez zarzutu gallery->article....problem jest w drugą stronę....zastanawiam się jakby wyglądała prezentacja tego w obiekcie, bo wywołując powiedzmy article->getGallery() zwracałoby wszystkie zdjęcia z galerii. hmm.... z tego co widzę takie pobranie obiektów może być tylko wtedy gdy wywołanie będzie jednoznaczne....tzn....getGallery() zwróci tylko i wyłącznie jeden obiekt.... Ten post edytował blackroger 5.05.2011, 17:22:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może tak? :
CODE return Doctrine_Query::create()
->select(a.*,g.*,t.*,t2.*) ->from(Article a) ->leftJoin('a.Translation t') ->leftJoin('a.Gallery g') ->leftJoin('g.Translation t2') ->where('t.lang = ?', $lang) ->addWhere('a.f_menu = ?', $this->getTId()) ->addWhere('t2.lang = ?', $lang) ->orderBy('a.t_position') ->execute(); |
|
|
![]()
|
|
nadal nic....
zauważyłem ponadto że to zapytanie:
wykonuje 6 zapytań.....coś jest nie tak....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 2 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najlepiej będzie jak podasz zawartość pliku schema.yml.
Wtedy pomyślimy dalej. Ten post edytował janek9 5.05.2011, 17:44:05 |
|
|
![]()
|
|
Dobra przepraszam wszystkich za zamieszanie....wszystko działa. Okazało się, że w klasie Article mam nadpisaną metodę getGallery, która z automatu pobierała elementy Gallery i mieszała....w każdym bądź razie teraz wszystko ładnie działa
![]() Ten post edytował blackroger 5.05.2011, 18:34:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 21:45 |