![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od jakiegoś czasu zaznajamiam się z CodeIgniterem i cały czas ubolewam nad tym, jak zrobić główny szablon strony, do którego poszczególne widoki byłyby wysyłane i wyświetlane w nim? Tak samo z tytułami, jak zrobić, żeby każda podstrona serwisu miała inny tytuł? Nie czepiajcie się ale ja na prawdę nie mam zielonego pojęcia. Jeśli macie jakieś pytania to z chęcią odpowiem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2 wynik w google
http://codeigniter.com/wiki/layout_library/ Jeśli chodzi o tytuły to zrób sobie w layocie <title><?php echo $pagetitle; ?></title> I potem przekazuj w tablicy do widoku pagetitle, wtedy będziesz miał każdy inny tytuł strony. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobrze, ale jak zrobić aby na stronę ładował się więcej niż jeden kontroler? Powiedzmy, że na stronie głównej mam w treści głównej jakiś artykuł. Pod nim jest kontroler z komentarzami. Po prawej stronie kilka menu (ostatnie artykuły, menu użytkownika) i po lewej kilka (menu strony, jakieś linki). Jak to wszystko ładnie zebrać, żeby sie wyświetlało na stronie głównej?
Trzeba zmodyfikować jakoś ten szablon główny, który jest opisany w podanym linku? A może napisać główny kontroler, który będzie tym zarządzał? PS: szok - Jak wpisałeś zapytanie dla google? Ten post edytował adbacz 4.05.2011, 15:31:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Google:
http://www.google.pl/search?sourceid=chrom...eigniter+layout Hm ja sie stosuje zasady, jeden layout i koniec, bez budowania go z kilku elementów bo to niema potrzeby specjalnie po to obciązać serwer aby składał sobie layout z 5 plików jak może z jednego. Jak chcesz sobie rodzielić to np zrób biblioteki które generuje komentarze, itp i ładuj się w kontrolerze. Layout musisz tylko dopasowac pod Siebie, modfikacji kodu PHP nie wymaga. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jest świetnie. Zastosowałem sie do Twoich wskazówek szok. Wyedytowałem sobie wszystko, pododawałem conieco. Teraz następne pytanie mnie zżera.
Jak zrobić, by wraz z wyświetlaniem głównego layoutu z treścią, wyświetlane były również boczne menu? I nie chodzi mi o zwykłe menu z linkami ale np o menu, w którym są wyświetlane ostatnie artykuły. Tym menu steruje kontroler. Jak zrobić, żeby razem z generowaniem głównej treści, generował się dodatkowo kontroler wyświetlający najnowsze artykuły? Myślałem, żeby ładować zapytanie kontrolera od razu w głównym widoku, ale nie mogę znaleźć jak to napisać. Model: $this->load->model(), Widok: $this->layout->view(), a kontroler? |
|
|
![]()
|
|
Hm ostanie newsy w bloku menu?
Powiedzmy masz model news to w kontrolerze daj: Kod $data['last_news'] = $this->News_model->get_last_news(); //i w layoucie w miejscu gdzie ma byc wyśweitlone if(isset($last_news)) { foreach($last_news as $item) { echo $item['title']; } } I po kłopocie, to jest tylko wyświetlenie treści z bazy danych. Kontroler ma za zadanie przekazać je do widoku, a widok wyświetlić. PS. Widoki możesz łądować do zmiennych, poprzez: Kod $menu = $this->load->view('mojwidok', $data, TRUE); I potem np wyśweitlić zawartość całego menu w bloku menu poprzez <?php echo $menu; ?> Trochę nakręciłem, ale mam nadzieje że zrozumiesz moją intencję ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki Ci wielkie SZOK!
Wszystko hula jak napisałeś. Zrobiłem sobie zapytanie do bazy w widoku i ładnie mi listuje (foreach) wszystkie artykuły. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:11 |