![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam następujący problem. Chciałbym stworzyć formularz, w którym mam dwa drop-down listy. Gdy wybiorę jakąś wartość z pierwszej, chciałbym, żeby ukazała się druga pod nią, w zależności od dokonanego wyboru pierwszej. Jak to sprytnie zrobić? Czyli: Wybieram jakąś wartość z pierwszej listy rozwijanej... po czym pod nią ukazuje się druga w zależności od dokonanego wyboru. Przekazać do tej samej strony poprzez form method "post" wartość pierwszej i uaktywnić drugą? Czy da się np. jakoś odświeżyć stronę i ukazać druga liste rozwijaną , gdy wybiorę coś z pierwszej ? Z góry dziękuje za pomoc! Ten post edytował bjen 3.05.2011, 18:45:54 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie do pierwszego formularza podczepiasz w selektorze onchange="twojaFunkcja(this.value)" a w funkcji odwołując się po ID drugiego formularza ustawiasz odpowiednie wartości poszczególnych pozycji w drugiej liście.
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem. Tak zrobiłem, lecz po wybraniu nie widzę żadnego rezultatu. Mój kod:
Po wyborze w liście rozwijanej nie widzę żadnej reakcji (nic sie nie dzieje). Widzicie może błąd ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
omg funkcja wyswietlPojemnosc ma być napisana w javascripcie
![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
A można by to jakoś obejść ?
Chciałbym aby onchange (czy onclick) odpalił bliźniaczką funkcję do wyswietlDropDownList napisaną w php. Jest taka możliwość ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście, że jest:
... onchange="wyswietlPojemnosc(this.value)" ...
Odbędzie się to poprzez przekierowanie na tę samą stronę z wybranym parametrem value, który będzie dostępny w skrypcie php pod postacią $_GET['value'] W praktyce taką operację powinno wykonać się bez przekierowania pobierając ajaxem po jakimś parametrze odpowiednie dane dla selektora numer dwa. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:49 |