![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem poczatkujacym w dziedzinie jezyka php. Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc. Do pewnego momentu wszelkie problemy potrafilem sam rozgryzc ale to mnie juz przerasta. Mam taki problem z sesjami w php. Otóż gdy w naglowku html widnieje taki zapis: Kod <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2">
to sesje w php nie chca dzialac poprawnie. Sesja jest wywolywana na samym poczatku skryptow funkcja session_register(); Problem polega na tym, ze gdy klikne na jakies lacze np. prowadzace ze strony xxx.php na strone yyy.php wyswietla sie pusta strona. Adres w przegladarce internetowej pozostaje xxx.php. Gdy calkowicie wyeliminuje deklaracje META dotyczaca strony kodowej lub zamienie ja na: Kod <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=windows-1250">
wszystko dziala jak nalezy. Jednak zalezy mi na tym aby strony byly kodowane jako iso-8859-2. Problem istnieje zarowno na php pod Windowsem jak i na Linuxie. Nawet po wrzuceniu skryptow na serwer firmy hostingowej problem nadal sie pojawia. Czym to moze byc spowodowane? Moze istnieje jakis inny sposob na ustawienie strony kodowej na iso-8859-2? Moze istnieje do tego celu jakas funkcja w php? Za wszelka pomoc bardzo dziekuje. Pozdrawiam. -------------------- ..:: brzozka ::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ten blad nie jest zwiazany z kodowaniam! Utworz sobie plik session.php: Kod <?php
session_start(); session_register("link"); ?> a w swoim projekcie za kazdym razem niech bedzie includowany: Kod include ("session.php");
Z drugiej jednak strony sesje nie sa potrzebne jezeli masz statyczne linki. Jezeli masz na stronie xxx.php link <a href='yyy.php'>yyy</a> to ta strona powina wyswietlic sie bez problemu. Napisz dokladniej do czego potrzebne sa Tobie zmienne sesji w linkach! Pozdrawiam Kossa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje za odpowiedz.
Odbiegne teraz troche od mojego projektu a opisze projekt, ktory zostal wykonany przez fachowcow. Otoz w ksiazce "php i MySQL. Tworzenie stron WWW" wydawnictwa Helion znajduje sie przyklad sklepu internetowego. Testowalem go u siebie i wszystko dziala jak nalezy. Ale gdy zmienie tylko jedna linie kodu nie php a HTML: Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
na: Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
pojawia sie opisany w pierwszym moim poscie problem. Powyzsza linia kodu HTML jest dolaczana razem z pelnym naglowkiem HTML do wszystkich dynamicznie generowanych stron w postaci funkcji tworz_naglowek_html(); zdefiniowanej w pliku x.php za pomoca funkcji include('x.php'); i wywolywana w skryptach. Podsumowujac podkreslam ze problem pojawia sie tylko po zamianie strony kodowej. Dziwna sprawa. Kompletnie nie wiem o co chodzi. Prosze o pomoc. Pozdrawiam. -------------------- ..:: brzozka ::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2003 Skąd: piękne, czyste, pachnące Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Brzózka,
Również jestem początujący i tak się składa że również zaczynałem moją przygodę z php od tej książki co Ty. Sprawdziłem to u mnie i wiesz co- działa. Jeżeli pamiętam to zmienne sesji wykorzystywane są w tym przykładzie do zapamiętywania co masz w danej chwili w koszyku zakupów. U mnie po zmianie na "charset=iso-8859-2" wszystko jest tak jak na początku. Przy tej książce jedno uratowało mi życie- pliki z ftp://ftp.helion.pl/przyklady/phmsql.zip (zobacz strona 30 książki pod "Kody źródłowe"). Pliki zawierają wszystkie opisane projekty książki. Zrób tą zmianę o której pisałeś w tych plikach i zobacz czy chodzi. Przy okazji- w kodach w książce jak i w plikach do ściągnięcia jest kilka błędów, więc nie traktuj ich jako 100% pewnik. Daj znać jaki jest rezultat. Pozdrawiam, -------------------- janek
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki za wszelkie info.
Janek, ja jednak swoja przygode z php zaczynalem od ksiazki "PHP4 Od podstaw" rowniez wydawnictwa Helion. "php i MySQL ..." to byla moja druga kniga na ten temat. Wydaje mi sie ze Helion jest najlepszym wydawnictwem informatycznym, nawet mimo tych sporych bledow w ksiazkach. Ja rowniez korzystalem z plikow na serwerze Heliona. I za cholere nie moge dojsc co jest nie tak? Ale dziekuje Ci bardzo, Twoja odpowiedz jest dla mnie wielce pomocna. Teraz chociaz wiem ze ten problem wystepuje tylko u mnie. Mam do Ciebie jeszcze pytanie w jakim systemie uruchamiales php z tym sklepem z ksiazki? Jezeli Windows to jaki? Jaka wersja php? Z gory dzieki. Pozdrawiam. -------------------- ..:: brzozka ::..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2003 Skąd: piękne, czyste, pachnące Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Windows 2000 Prof.
php 4.3.0 Jedyna ważniejsza zmiana w konfiguracji php to register_globals=on - ale to w tym konkretnym przypadku chyba nie ma znaczenia. -------------------- janek
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam ten sam problem tylko najdziwniejsze jest to że nie występuje on przy każdym pliku w którym jest strona kodowa iso.
Nie rozumiem dlaczego w jednym pliku działa a w drugim nie ![]() Moze ktoś zna na to odpowiedź ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze jedno: jak się odświeży stronę to wtedy pojawia sie to co trzeba
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm... mialem cos takeigo.... wgralem na serw plik index.php... wchodze i mam krzaki... wszedlem drugi raz i dobrze juz na zawsze... tylko z plikiem index.php tak mialem... a nawet nie uzywalem w nim zadnych sesji...
![]() -------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
to troche co innego, u mnie na początku sie pojawia a potem przy ponownym wywołaniu nie przeładowuje sie strona. Najdziwniejsze jest to że tak sie dzieje tylko z niektórymi plikami
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
A może wklej cały problematyczny kod?
-------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Nie sądze żeby to w czymś pomogło, wg mnie nie chodzi tutaj o sam kod wystarczy usunac jedna linie
Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
A wszystko działa ok. pozostałe pliki mają taką samą strukturę i działają |
|
|
![]()
|
|
Wiecie co, reinstalacja serwerow Apache z php oraz MySQL rozwiazala problem.
Dzieki. Pozdrawiam. -------------------- ..:: brzozka ::..
|
|
|
![]()
|
|
Tzn, że to jest wina serwera, czyli powinienem napisać do administratora mojego serwera o jego reinstalacje
![]() |
|
|
![]()
|
|
W moim przypadku reinstalacja pomogla.
Problem pojawial sie rowniez na serwerze pewnej firmy hostingowej, ale tylko dlatego ze mialem uruchomiony na swoim komputerze w tle wlasnie ten "wadliwy" serwer www z php oraz MySQLa. Po reinstalacji wszystko dziala jak nalezy. -------------------- ..:: brzozka ::..
|
|
|
![]()
|
|
dziwne jest tylko to,że raz ten problem wystepuje a raz nie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 17:46 |