![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 5 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Skawina k. Krakowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Próbuję napisać kod który: przy /ab przechodzi do index.php?page=ab przy /ab/cd przechodzi do index.php?page=ab&action=cd przy plikach JS/HTML/CSS itp. ładuje te pliki. lub - jeśli tamto odpada - ładuje pliki z _theme, a inne do index.php. Napisałem coś takiego: Kod RewriteEngine on RewriteBase / RewriteRule \.(js|ico|gif|jpg|png|css)$ - RewriteRule ^([^/]*?)$ index.php?page=$1 [QSA] RewriteRule ^([^/]*?)/([^/]*?)$ index.php?page=$1&action=$2 [QSA,L] Ale nie działa ;/ Z góry dziękuję za pomoc Ten post edytował rangoo 1.05.2011, 15:34:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 8 Dołączył: 28.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz to od strony PHP, a .htaccess użyj tylko do przekierowania do index.php. Może wydaje Ci się teraz że to głupia rada ^^ ale wież mi że to znaczni ułatwi sprawę nawet jeśli będziesz musiał trochę zmodyfikować kod.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 5 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Skawina k. Krakowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sensie że index.php przekierowuje albo do pliku grafiki albo do kontrolera?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 8 Dołączył: 28.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tzn. w htaccess zrób sobie np. tak
i wtedy w index.php rozbijasz sobie to co masz w zmiennej $_SERVER['PATH_INFO'] i z tego interpretujesz to co chcesz wykonać. Ten post edytował gac3k 1.05.2011, 19:41:25 |
|
|
![]()
|
|
Zrealizowałem to tak:
PHP:
HTAccess Kod RewriteEngine on RewriteBase / RewriteRule ^([^/]*?)$ index.php?page=$1 [QSA] RewriteRule ^([^/]*?)/([^/]*?)$ index.php?page=$1&action=$2 [QSA,L] Nie wiem jak sprawa szybkości tego rozwiązania, ale spełnia raczej swoje zadanie ![]() @EDIT Jednak nie spełnia... Wszystkie pliki mają content-type: text/html (łącznie z obrazkami). Jak to poprawić? @EDIT2 Poprawiłem. Napisałem funkcję do MIME (wspomogłem się zasobami jakiegoś bloga):
A w metodzie Load klasy poprawiłem na Ten post edytował rangoo 1.05.2011, 21:29:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:05 |