![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2009 Skąd: Pionki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem w trakcie tworzenia na własne potrzeby forum. Założenia forum: - tworzenie kategorii/podkategorii - możliwość rejestracji użytkownika - tworzenie grup - nadawanie uprawień grupom i użytkownikom - ustalanie kto i do którego tematu lub kategorii może mieć dostęp Ogólnie mam taki projekt tabel: Cytat Forum_categories category_id // id kategorii category_name // nazwa kategorii category_desc // opis kategorii category_order // sortowanie kategorii category_parent // id rodzica/nadkategorii Forum_topics topic_id // id wątku topic_subject // temat wątku topic_desc // krótki opis wątku topic_create_date // data utworzenia wątku topic_view // ilość wyświetleń topic_reply // ilość odpowiedzi topic_ip // ip osoby zakładającej wątek user_id // id osoby zakładającej wątek? category_id // id kategorii do której został przypisany wątek Forum_posts post_id // id wiadomośc post_subject // tematu wiadomości post_message // treść wiadomości post_create_date // data utworzenia wiadomości post_last_modify // data ostatniej modyfikacji wiadomości post_count_modify // ilość modyfikacji wiadomości post_ip // ip osoby piszącej wiadomość user_id // id osoby piszącej wiadomość? topic_id Forum_auth auth_type // rodzaj sprawdzania uprawień, czy to dla kategorii czy dla danego tematu auth_id // id kategorii lub tematu group_id // id grupy mającej dostęp do danej kategorii/tematu other // np. osoby które mają określoną liczbę postów lub są określony czas zarejestrowani Users user_id // id użytkownika user_name // login użytkownika user_password // hasło użytkownika user_email // adres e-mail użytkownika user_create_date // data założenia konta użytkownika user_type // gość czy zarejestrowany group_id // id grupy do której przypisany jest użytkownik Groups group_id // id grupy user_level // gość, zarejestrowany, administrator forum_category_view // czy może przeglądać kategorię forum_topic_add // czy może tworzyć tematy forum_topic_edit // czy może edytować tematy forum_topic_delete // czy może usuwać tematy forum_topic_view // czy może przeglądać tematy forum_post_add // czy może dodawać odpowiedź forum_post_edit // czy może edytować odpowiedź forum_post_delete // czy może usuwać odpowiedź W dwóch miejscach dałem znak zapytania, dałem go po to ponieważ chciałbym aby również goście mogli zakładać nowe tematy lub pisać w wybranych wątkach. Tylko nie wiem jak rozwiązać problem z przechowywaniem informacji o gościach (tj. adres e-mail i login). Myślałem żeby dodawać do tabeli users informacje o gościach i zmieniać im user_type z tymże co jeśli z jednego adresu e-mail dana osoba będzie chciała posłużyć się innym loginem, nadając unikalny klucz na e-mail nie będzie miała takiej możliwości... Jak Wy rozwiązywaliście taki problem? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam -------------------- Organizujesz konkurs? Chcesz coś wygrać? Wejdź na www.e-Konkursy.info :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:51 |