![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Wiem ze temat wzorca MCV byl walkowany setki razy, wiekszosc z tych tematow przeczytalem, ale powiem szczerze ze zamiast pomoc, bardziej zagmatwaly to zagadnienie. Zrobilem cos takiego: Kontroler
Model
Widok
index.php
1. Czy mniej wiecej tak wyglada wzorzec MVC? 2. Czytalem artykul ktory jest umieszony na glownej stronie dotyczacy MVC (dokladnie mowiac przyklad z wykorzystaniem arkuszy stylow) i mam pytanie:
Dlaczego jako parametr w konstruktorze, podany jest PageController? Domyslam sie ze jest to odwolanie do instancji, klasy PageController, ktora w tamtym przykladzie byla kontrolerem. Ale po co/dlaczego? Kiedy nalezy uzywac takich odwolan? 3. Dlaczego abym mogl wyswietlic strone musialem uzyc magicznej funkcji __toString? Wiem ze ona konwertuje dane do typu string, ale dlaczego to jest konieczne, przeciez zmienna $makePage jest stringiem. 4. Prosilbym rowniez o wytkniecie najmniejszych bledow, chcialbym od samego poczatku uczyc sie poprawnej formy uzywania tego wzorca. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 16 Dołączył: 22.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
MVC - jak już wiesz to model widok kontroller.
Zasada działania MVC jest taka że controler pobiera rządanie czyli np. adres http i GET następnie przekazuje do re-questa który filtruje dane i zwraca tablice. Na tej podstawie odpalany jest widok i model w modelu pobierasz dane z baz danych a w widoku je obsadzasz. następnie zwracają do kontrolera i kontroler już to wyświetla. To co ty napisałeś też nie jest złe każdy ma swój styl pisania MVC. Nie zapominajmy że piszą aplikację nawet strukturalnie i przepuszczając wszystko przez jeden plik mamy już swój kontroler w wersji prymitywnej. @ad 2
PageControler w tym przypadku ma za zadanie dopuścić tylko elementy z jego struktury. czyli z innej klasy nie będzie mogły dostać się dane. @ad3 Magiczna fikcja prze konwertuje całą strukturę strony na ciąg znaków typu string. o tym trzeba poczytać w manualu. Wskazywać błędów nie będę ale ja zalecał bym popatrzenie jak wykonują to zaawansowane framewoki np. kochana albo zend. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:15 |