![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam sobie taki oto kodzik:
potrzebuję też dopisać infiniteIterator, tylko zamiast kopiowac mnustwo kodu chciałbym jakos go wydziedziczyc z poprzedniego iteratora. Cos jak
Ma ktoś pomysł jak to zrobić? Oczywiście chciałbym uniemożliwość dostęp do zmiennych w iteratorze (cos jak private i byc moze z tym bedzie problem). -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Btw, mam wrażenie, iż twoje next() nie powinno zwracać wartości "następnego" elementu (choć i nawet tego nie robi do końca poprawnie) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma ktoś pomysł jak to zrobić? Pomysłu nie trzeba mieć a jeśli chcesz to zrobić w miarę optymalnie jak na JS i na to jak jest skonstruowany to przy dziedziczeniu z ograniczeniem do zmiennych może być delikatny problem przynajmniej przy prototypowym dziedziczeniu gdyż jeśli dziedziczysz po jakimś "zwykłym" obiekcie do prototypu posiadającym referencję do zmiennych prywatnych deklarowanych przez var to w kontekście obiektów potomnych będą to zmienne statyczne... co do zmiennych lokalnych to głównie zachować "notację" z deklaracją zmiennnych - przynajmniej edytor będzie pokazywał zmienne prywatne mimo zmiennych publicznych - ale jeśli będziesz chciał to wszystko domknąć to przecież całą aplikację w js możesz zamknąć w anonimowej funkcji ;]Oczywiście chciałbym uniemożliwość dostęp do zmiennych w iteratorze (cos jak private i byc moze z tym bedzie problem). w między czasie temat dałem sobie ofline coby go przeczytać a i jak odpisuję nie jestem świeży jednak uważam, że najlepiej zrobię jak zamieszczę przykładowy kod po części skopiowany od Ciebie z próba przedstawienia dziedziczenia w js gdyż raczej mało osób zna logikę js [fakt nie programuję zawodowo nawet też w node.js ale raczej akurat js mam dopracowane...] kodzik który w wcześniej naskrobałem bez neta dla ogólnej idei jak nie przepisywać kodów - btw. moje IDE pokazuje, że w JS jest dostępny iterator także na ie od wersji 7 - czyżby wynajdować koło na nowo?? - fakt nie sprawdzałem jakie metody gdzyż to zrobiłem offline...
sorki za błędy jeśli wystąpiły ale jestem wstawiony... Ten post edytował zegarek84 1.05.2011, 10:08:31 -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 258 Pomógł: 17 Dołączył: 22.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za pomoc.
Cytat(wookieb) Btw, mam wrażenie, iż twoje next() nie powinno zwracać wartości "następnego" elementu (choć i nawet tego nie robi do końca poprawnie) next() nie zwraca nastepnego elementy tylko aktualny i inkrementuje wartość index. Wiem że nie do końca oznacza to "next" i tez sie nad tym glowilem, ale siegnalem do literatury i tam stosują identyczną konstrujcę dla iteratora. Jesli masz inne zastrzezenia to daj znac. @zegarek84 Mam wrazenie ze w temacie JS to jesteś poziom wyżej odemnie - jak zrozumiem Twojego posta i pobawie sie Twoim kodem to dam znac ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:32 |