![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 3 Dołączył: 5.03.2007 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
za pomoca jquery ładuje strone do diva, nastepnie funkcją js document.getElementById(wwwmpk) chce pobrac dane z selecta o id=wwwmpk. Parser wyrzuca mi blad "wwwmpk is not defined". Mam błąd w kodzie czy może po załadowanie strony przez jquery nie mogę już użyć tej funkcji ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 30 Dołączył: 9.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro używasz jquery, to po co chcesz używać getElementById? Nie łatwiej $('#wwwmpk') w jquery?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wrzuć id w cudzysłów ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 3 Dołączył: 5.03.2007 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@zegarek84 - dziala! Powiedz jeszcze jakie to ma znaczenie dla parsera?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zmienna
'tekst' Warto by się zapoznać z podstawami :/ ps: matino też ci dobrze napisał. Skoro używasz jquery to używaj a nie stosujesz jeszcze starocie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@zegarek84 - dziala! Powiedz jeszcze jakie to ma znaczenie dla parsera? wwwmpk potraktowało jako zmienną - jeśli nie była zmienna zdefiniowana "po drodze" jest ona szukana aż do globalnego scope (czy jakoś tak się zwie) aż do obiektu window i ta zmienna jest pobrana z window.wwwmpk lub jeśli wolisz inny zapis z window['wwwmpk'] - a ponieważ nawet tutaj zmienna nie została zdefiniowana jej wartość === undefined mogłeś też szukać na podstawie jakiejś zmiennej zawierającej id - jednak ta zmienna musi zawierać jakąś wartość tekstową - więc można było napisać np. var sId = 'wwwmpk'; var nDiv = document.getElementById(sId); ogólnie to poczytaj o zasięgu zmiennych w js i zmiennych prywatnych... w js niemal wszystko jest też obiektem - jeśli zrozumiesz czysty js z dziedziczeniem i prototypowaniem [nie mam na mysli biblioteki] to będziesz w stanie bez problemu rozumieć niemal każdy kod js... podsumowując poczytaj o zasięgu zmiennych w js, o kontekście zmiennych/obiektów/funkcji -> czyli głównie gdzie this co będzie znaczyło, poczytaj o obiektowości ale w czystym js - czyli najlepiej głównie o prototypowaniu [o obiekcie prototype] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.09.2025 - 21:12 |