![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 11 Dołączył: 25.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze wlasnie prosty system banerowy, i zastanawiam sie jak wylosowac dany rekord, spelniajacy warunki, mimo, iz raczej RAND w bazie przy max 100 rekordach, nie jest jakims duzym opciazeniem, to czytalem, ze nikt go z wzgledow wydajnosci nie poleca. Chce pobrac * rekordy gdzie jezlei limit !=0 to musi spelnic limit_value<=limit_stop oraz jezeli date !=0 to musi zostac spelniona wartosci date_start <= date_stop i na koniec value='1', Dodatkowo, jezeli limit = 1 to limit_value++.
Staralem sie skonstuowac cos w stylu array_rand($n = mysql_fetch_assoc($query)), ale nie chce pobrac wszytskich mozliwych ID do tablicy, a potem znowu zapytanie, i nowe, i ew. trzecie zapytanie UPDATE do limit_value.
Obecnie mam dzialajace takie cos, ale nie jestem z tego zadowolony.
Ten post edytował bercow 28.04.2011, 22:38:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeanalizujmy typowe rozwiązanie nr 1:
Dlaczego jest to mało wydajne? Ponieważ dla każdego rekordu spełniającego warunki odpalana jest funkcja rand, wiersze sortowane są wg wyników tej funkcji a następnie zwracany jest pierwszy z tych posortowanych wierszy. 2. To co proponujesz w zamian to pobranie wszystkich rekordów spełniających warunki i wylosowanie jednego z nich przez php. Unikamy sortowania i wielokrotnego wywoływania rand(), ale wciąż przesyłamy niepotrzebnie wszystkie pasujące rekordy. Proponuję rozwiązanie 3: a. Obliczyć n - liczbę rekordów spełniających warunki przez zapytanie do mysql. To będzie szybkie zapytanie, prawie takie samo jakie musiałoby być wykonane w rozwiązaniu 2, tyle że select count(*) zamiast select *, dzięki temu nie przesyłamy wszystkich rekordów, ale jedną liczbę - ilość tych rekordów. b. Wylosować w php x - numer rekordu do pobrania. c. Wykonać zapytanie z tymi samymi warunkami ponownie, tylko że tym razem już bez count ale na końcu odpowiedni limit by wybrać konkretny rekord. W ten sposób przesyłamy tylko jeden losowy rekord, uruchamiamy funkcję losującą tylko raz, a zapytania do bazy danych są szybkie. Tyle teorii, w praktyce to będą kosmetyczne sprawy, odpowiednie dobranie indeksów jest o wiele ważniejsze. Ten post edytował pmir13 28.04.2011, 23:35:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 11 Dołączył: 25.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obecnie calosc mam taka, ale nie rozumiem co mi daje count, faktycznie wiem, ile rekordow spelnia moje zapytanie, ale nie wiem ktore. Mamy 3a, a wiec wiemy ile rekordow, jak zrobic 3b, niech sie wylosuje z 1..4 liczba 3, a 3 rekord jest nie prawidlowy, bo prawidlowe sa np. 1, 2, 4, 5.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież rekordy ograniczasz tym samym warunkiem co przy zliczaniu, wybierasz n-ty rekord spełniający te warunki.
Jeśli masz np prawidłowe 1,2,4,5, czyli
zwraca ci cztery rekordy o id 1,2,4,5 a wylosowałeś 3 z zestawu 0-3 (bo liczymy od zera i potrzebujemy w sumie 4)
zwróci ci rekord o indeksie 5, bo LIMIT oznacza tutaj zacznij od rekordu o kolejnym numerze w wynikach równym 3 (licząc od zera) i w sumie zwróć ich co najwyżej 1. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie @pmir13 można nieco ulepszyć. Zamiast pobierać liczbę rekordów spełniających warunek pobierz identyfikatory tych rekordów. Dzięki temu w drugim zapytaniu będziesz mógł wyeliminować te wszystkie warunki i pobrać wygodnie po idenryfikatorze, czyli coś w stylu:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pomysł Crozina jest bezpieczniejszy, ponieważ składnia LIMIT offset, ilość nie jest standardem SQL i nie we wszystkich dialektach SQL występuje. W MSSQL niestety nie. tam trzeba robić kombinacje z TOP, ale od tego masz już Google, bo da się zasymulować to co w MySQL robisz prostym LIMIT. Dziś będę miły i pokażę jak to jest w obu wersjach:
MySQL:
MSSQL:
Ale MySQL też cacy nie jest ![]() ![]() EDIT: Byłbym zapomniał... Jeśli robisz warunki dodatkowe to WHERE w obu SELECTACH musi wystąpić by była zgodność. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z drugiej strony GROUP_CONCAT też nie jest standardem w SQLu, np. w MSSQL tego nie ma i trzeba sobie samemu zasymulować to zachowanie.
http://stackoverflow.com/questions/451415/...sql-server-2005 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@darko: Zawsze możesz sobie zrobić klasyczne SELECT id FROM i w PHP w pętli utworzyć tablicę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Ja losuje tak.
1. Pobieram id rekordow spelniajacych warunek id='$id' --losuje 2. Pobieram * wylosowanego rekordu 3/4. Jak trzeba aktualizuje @Pmir13 1. Pobiera wszytskie opcje, --losuje 2. Pobiera * wyslosowanego za pomoca LIMIT 3/4. Jak trzeba aktualizuje Czy LIMIT jest bardziej wydajny niz dodanie jednego warunku ? Piszac SELECT * FROM tabela WHERE warunki LIMIT 3,1 rozumiem, ze z jakiegos powodu sprawdzasz jeszcze raz warunki. I jak dobrze rozumiem, to LIMIT 3,1 zwroci jeden rokord od rekordu trzeciego. Wiem, ze bez warunkow, LIMIT 3,1 wylosowal by pozycje 4, a nie 5 bo to nowe zapytanie, ale nie widze tutaj sensu jezeli chodzi o wydajnosc. Nie mowie, ze twoj sposob jest bez sensu, ale moze poprostu nie rozumiem Twojej idei. @Crozin A czy ja tego nie robie, pobieram id rekordow spelniajacych warunek, SELECT id_banner FROM banner WHERE.... Rozumiem, ze GROUP_CONCAT(id_banner) bedzie bardziej wydajniejszy, niz pobranie wszystkich, i zrobienie petli tworzacej tablice ? Dostane tablice Array[0] = 1;Array[1] = 2;Array[2] = 4;Array[3] = 5; Druga sprawa, ze
zwraca mi Pokaż rekordy 0 - 0 (1 wszystkich, Wykonanie zapytania trwało 0.0004 sekund(y)), a nizej tylko GROUP_CONCAT(id_banner) [BLOB - 9 bajtów]. Oczywiscie * zwraca wszystkie pasujace rekordy @thek Raczej M$SQL nie bede uzywal, malo ktory hosting daje to w rozsadnej cenie ![]() Ten post edytował bercow 29.04.2011, 14:05:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:31 |