![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem na forum - znalazłem parę podobnych wątów, ale nie potrafiłem z nich skorzystać (poza tym nie o to mi chodziło)
![]() Mam umieszczony na stronie skrypt PSnews i chciałbym się zapytać, czy ktoś ma pomysł na skrypt, który wyświetlał by tytuły np 5 ostatnich newsów z tego systemu (chodzi mi o to, żeby w miejscu wklejenia skryptu wyświetlały się te tytuły)? PSnews jak pewnie wiecie (może i nie) przechowuje newsy w pliku news.txt o takim schemacie: NUMER||TYTUŁ||TREŚĆ||1082984729(nie wiem co to jest)||1||brak|| Tak więc zależy mi, żeby skrypcik wyciągał 5 pierwszych tytułów. Da się tak zrobić? Wybaczcie, że nie używam terminologi programisty php, ponieważ jestem bardzo początkujący... Offtopic... Jak tak patrzę na to, co wyprawiacie z php, to coraz bardziej chce mi się uczyć tego języka (książkę nawet zamówiłem ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plik lastnews.php
[php:1:dcf874d7d6]<?php ########################## ## Last News for PSnews ## ########################## ## tiraeth [at] op.pl ## ########################## ## PSNews by Przybek ## ########################## $PathToNews = "news"; // Nazwa katalogu z PSnews'em $IndexPath = "index.php"; // Nazwa pliku w którym includujemy newsy (POPRAWIONO) $NewsList = 5; // Ilość newsów jaka zostanie wyświetlona $File = file($PathToNews."/news.txt"); for($i=0; $i<count($File); $i++) { if($i < $NewsList) { $Dane = explode("||", $File[$i]); $Tytul = $Dane[1]; $Numer = $Dane[0]; echo '<a href="'.$IndexPath.'?function=show_all&no='.$Numer.'">'.$Tytul.'</a>'; // Tworzymy link do newsa (+komentarze) echo '<br />'; // Dajemy <br /> aby przejsc do nowej linii } } ?>[/php:1:dcf874d7d6] Mam nadzieję, że zadziała... (pisane z głowy).... ![]() Do pliku index.php wrzucasz coś takiego: [php:1:dcf874d7d6]<?php include("lastnews.php"); ?>[/php:1:dcf874d7d6] i powinno dziobać... Można dodać też datę, autora etc. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 28.05.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Super! Działa! Dzięki Tiraeth!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A podaj adres site'u ...
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Narazie mam na localu... Od razu kiedy zamieszczę skrypt w necie (razem z "ostatnio na forum") to dam znać. Dzięki jeszcze raz!
Jest jeden problem... Skrypt nie działa. A właściwie jeszcze jeden - chodziło mi o wyświetlenie pięciu najnowszych newsów (oznaczone są one ostatnimi liczbami z liczby ogólnej liczby newsów). Poprawny skrypt na wyświetlanie najstarszych newsów: [php:1:443bb32c67] <?php $PathToNews = "news"; // Nazwa katalogu z PSnews'em $IndexPath = "index.php?"; // Nazwa pliku w którym includujemy newsy $File = file($PathToNews."/news.txt"); for($i=0; $i < 5; $i++) { $Dane = explode("||", $File[$i]); $Tytul = $Dane[1]; $Numer = $Dane[0]; echo '<a href="'.$IndexPath.'?function=show_all&no='.$Numer.'">'.$Tytul.'</a>'; // Tworzymy link do newsa (+komentarze) echo '<br />'; // Dajemy <br /> aby przejsc do nowej linii } ?>[/php:1:443bb32c67] |
|
|
![]()
|
|
Po wielu rozmowach na PW
![]() [php:1:02aee6fa30]<?php ########################## ## Last News for PSnews ## ########################## ## tiraeth [at] op.pl ## ########################## ## PSNews by Przybek ## ########################## ## Version v.01.2 ## $PathToNews = "news"; // Nazwa katalogu z PSnews'em $IndexPath = "index.php?"; // Nazwa pliku w którym includujemy newsy $File = file($PathToNews."/news.txt"); $File = array_reverse($File); for($i=0; $i<5; $i++) { $Dane = explode("||", $File[$i]); $Tytul = $Dane[1]; $Numer = $Dane[0]; echo '<a href="'.$IndexPath.'?function=show_all&no='.$Numer.'">'.$Tytul.'</a>'; // Tworzymy link do newsa (+komentarze) echo '<br />'; // Dajemy <br /> aby przejsc do nowej linii } ?>[/php:1:02aee6fa30] |
|
|
![]()
|
|
A ja wprowadzam małą poprawkę:
[php:1:59dec4463f] <?php ########################## ## Last News for PSnews ## ########################## ## tiraeth [at] op.pl ## ########################## ## PSNews by Przybek ## ########################## ## Version v.01.2 ## $PathToNews = "news"; // Nazwa katalogu z PSnews'em $IndexPath = "index.php"; // Nazwa pliku w którym includujemy newsy <== poprawka $File = file($PathToNews."/news.txt"); $File = array_reverse($File); for($i=0; $i<5; $i++) { $Dane = explode("||", $File[$i]); $Tytul = $Dane[1]; $Numer = $Dane[0]; echo '<a href="'.$IndexPath.'?function=show_all&no='.$Numer.'">'.$Tytul.'</a>'; // Tworzymy link do newsa (+komentarze) echo '<br />'; // Dajemy <br /> aby przejsc do nowej linii } ?>[/php:1:59dec4463f] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt PsNews wyświetla na stronie glownej przykladowo 10 news'ow i chcialbym abyscie mi powiedzieli jak zrobic aby ten kod ktory jest podany wyzej wyświetlał np: 5 tutułów starszych news'ow, pod news'ami z treścią...
![]() Przyklad: Kod //tutaj przykladowo 10 newsow z trescia
TYTUL NEWSA Treść news'a TYTUL NEWSA Treść news'a TYTUL NEWSA Treść news'a // tytuly jako linki do newsow tytul starszego news'a tytul starszego news'a tytul starszego news'a tytul starszego news'a Ten post edytował Mamber 22.11.2004, 17:56:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam to samo pytanie, chciałabym aby to wyglądało (te linki wczesniejszych newsow) jak nba stronie: http://fcliverpool.histo.pl/ (to o co mi chodzi znajduje sie na samym dole pod newsami
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 1 Dołączył: 17.07.2003 Skąd: Kazanów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(banan @ 2004-06-04 16:34:25) A ja wprowadzam małą poprawkę: [php:1:59dec4463f] <?php ########################## ## Last News for PSnews ## ########################## ## tiraeth [at] op.pl ## ########################## ## PSNews by Przybek ## ########################## ## Version v.01.2 ## $PathToNews = "news"; // Nazwa katalogu z PSnews'em $IndexPath = "index.php"; // Nazwa pliku w którym includujemy newsy <== poprawka $File = file($PathToNews."/news.txt"); $File = array_reverse($File); for($i=0; $i<5; $i++) { $Dane = explode("||", $File[$i]); $Tytul = $Dane[1]; $Numer = $Dane[0]; echo '<a href="'.$IndexPath.'?function=show_all&no='.$Numer.'">'.$Tytul.'</a>'; // Tworzymy link do newsa (+komentarze) echo '<br />'; // Dajemy <br /> aby przejsc do nowej linii } ?>[/php:1:59dec4463f] Więc skrypcik działa, ale jest taki problem, że lista tematów newsów wyświetla się zupełnie niepotrzebnie na postronie z konkretnym newsem, a przydałoby się, żeby ten spis wyświetlał się tylko na stronie głównej. Czy ktoś wie, jak to można zrobić. Dla niekorzystających ze skryptu PsNews zamieszczan kod pliku odpowiedzialnego za wyświetlanie newsów w PsNews.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 11.08.2025 - 06:31 |