![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam zainstalowany pakiet WAMP. Chciałbym skonfigurować połączenie z bazą Oraclową.
Ściągam komentarz z php_oci8.dll w php.ini, resetuję serwer i niestety php_info nie wyświetla mi, że jest zainstalowane rozszerzenie php_oci ![]() Wywołując funkcję:
Dostaję: Cytat Fatal error: Call to undefined function oci_connect() in C:\wamp\www\xxx\info.php on line 16 Czytałem w sieci, że trzeba podmienić plik php_oci8.dll ale niestety nie wiem skąd ściągnąć działający ![]() Czy może ktoś wie skąd ściągnąć ww. plik lub może zna inny powód dlaczego nie działa mi połączenie ![]() Oto kawałek php.ini Cytat ;extension=php_bz2.dll
;extension=php_curl.dll ;extension=php_dba.dll ;extension=php_exif.dll ;extension=php_fileinfo.dll extension=php_gd2.dll ;extension=php_gettext.dll ;extension=php_gmp.dll ;extension=php_intl.dll ;extension=php_imap.dll ;extension=php_interbase.dll extension=php_ldap.dll extension=php_mbstring.dll ;extension=php_ming.dll ;extension=php_mssql.dll extension=php_mysql.dll extension=php_mysqli.dll extension=php_oci8.dll ; Use with Oracle 10gR2 Instant Client ;extension=php_oci8_11g.dll ; Use with Oracle 11g Instant Client ;extension=php_openssl.dll ;extension=php_pdo_firebird.dll ;extension=php_pdo_mssql.dll extension=php_pdo_mysql.dll extension=php_pdo_oci.dll ;extension=php_pdo_odbc.dll ;extension=php_pdo_pgsql.dll extension=php_pdo_sqlite.dll ;extension=php_pgsql.dll ;extension=php_phar.dll ;extension=php_pspell.dll ;extension=php_shmop.dll ;extension=php_snmp.dll ;extension=php_soap.dll ;extension=php_sockets.dll ;extension=php_sqlite.dll ;extension=php_sqlite3.dll ;extension=php_sybase_ct.dll ;extension=php_tidy.dll ;extension=php_xmlrpc.dll ;extension=php_xsl.dll ;extension=php_zip.dll Ten post edytował TomASS 26.04.2011, 21:22:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź w katalogu w którym masz zainstalowanego PHP => /ext/php_oci8.dll
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczywiście jest - tylko nie działa, na forach polecają podmianę na inny, niestety nie podają na jaki
![]() a może to inny powód? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A połączenie z serwerem działa? Np poprzez SQL Plus.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Działą = min. przez SQL Developera
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2010 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pracowałem z Oracle 8i i problemów większych nie miałem. Weź zobacz czy w kliencie Oracle są DLki dla oci. Jeżeli tak to skopiuj je do rozszerzeń PHP i dołącz w PHP.INI.
Z jaką wersją bazy Oracle chcesz się połączyć? Wiem, że przy połączeniu z bazą danych konieczne do IP jest dołączenie '/XE' - bynajmniej jeżeli chodzi o Oracle 8i.
I jeszcze jedno: Jesteś pewny, że edytowałeś właściwy plik php.ini? Wiem, że głupie pytanie ale sam kiedyś męczyłem się z problemem kupę czasu, by stwierdzić, że edytuję nie ten plik z którego korzysta serwer. -------------------- Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy próbowałeś, ale mi chodziło o skopiowanie tych plików z tego katalogu /ext do katalogu windowsa.
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Weź zobacz czy w kliencie Oracle są DLki dla oci. Jeżeli tak to skopiuj je do rozszerzeń PHP i dołącz w PHP.INI. Niestety nie ma w SQL Developerze żadnego pliku *ocu*.dll ![]() Cytat Z jaką wersją bazy Oracle chcesz się połączyć? Oracle Database 10g Enterprise Edition Release 10.2.0.1.0 - 64bi Cytat Jesteś pewny, że edytowałeś właściwy plik php.ini? Jeste pewny ![]() Cytat Nie wiem czy próbowałeś, ale mi chodziło o skopiowanie tych plików z tego katalogu /ext do katalogu windowsa. Przekopiowałem zawartość CAŁEGO katalogu /ext do windows oraz windows/system32 i nic ![]() Może winą jest to, ze nie mam zainstalowanego ORACLA? Na razie, przed przystąpieniem prac na serwerze, sam chciałem przetestować i przećwiczyć na środowisku testowym (gdzie nie ma oracla), ale niby czemu serwer www/php musiałby stać na tym samym sprzęcie co Oracle? Ten post edytował TomASS 27.04.2011, 23:06:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak spróbujesz postawić Oracle na localhost'cie i uda Ci się połączyć, tzn, że skrypt jest ok, a problem tkwi w połączeniu. A jeśli na localhost nie będzie działać, tzn, że coś w konfiguracji masz źle.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jak spróbujesz postawić Oracle na localhost'cie i uda Ci się połączyć, tzn, że skrypt jest ok, a problem tkwi w połączeniu. Jak może coś źle działać w połączeniu, skoro wywala mi błąd "Call to undefined function oci_connect()" i nie dochodzi do połczenia Cytat A jeśli na localhost nie będzie działać, tzn, że coś w konfiguracji masz źle. Na pewno coś z konfiguracją - tylko co? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do połączenia ze zdalnym serwerem baz danych Oracle potrzebujesz dodatkowo Oracle Instant Client. W tym artykule problem został opisany dość szczegółowo. Odpowiednią bibliotekę oci możesz pobrać z zasobów PECLa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:46 |