![]() |
![]() |
-jowice- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam problem z tym formularzem- po otworzeniu strony wyświetla się: Notice: Undefined index: imie on line 29
Notice: Undefined index: nazwisko on line 29 Notice: Undefined index: adres on line 29 Notice: Undefined variable: POST on line 29 Notice: Undefined variable: imie_filtr on line 51 Notice: Undefined variable: nazwisko_filtr on line 51 Notice: Undefined variable: adres_filtr on line 51 Notice: Undefined variable: email_filtr on line 51 Pisałam już tu jakoś wczoraj (przedwczoraj?) ale mój temat został zmaknięty- widocznie moderator źle mnie zrozumiał (albo ja się źle wyraziłam). Naprawdę chce się czegoś nauczyć i nie chce żeby ktoś za mnie odwalił całą robotę. Spędziłam nad tym formularzem duuużo czasu, przeczytałam duuużo rzeczy i starałam się cos z tym zrobić, ale dla kogoś kto nie ma do czynienia z informatyką pewne rzeczy są po prostu niewidoczne. Dlatego bardzo proszę choć o niewielką wskazówkę
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Forum NIE parser, a notice można zignorować. Wyłącz wyświetlanie notice. error_reporting
-------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Ałć..... jowice nie słuchaj się Armstronga bo źle na tym wyjdziesz.
Co do błędów: to chyba jasno napisane jest co masz źle i w której linii. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 40 Dołączył: 26.08.2009 Skąd: Kobiernice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor może i wyjdzie na tym źle, ale skoro nie wie takiej prostej rzeczy (co to notice) to po co się w to zagłębiać.
![]() -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bo mu krzywdę robisz na przyszłość. Jak masz zamiar tak "pomagać" to weź i nie pomagaj wcale i poprostu zignoruj temat.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @nospor może i wyjdzie na tym źle, ale skoro nie wie takiej prostej rzeczy (co to notice) to po co się w to zagłębiać. Żeby na przyszłość wiedziała i później nie robiła badziewia a konkretne rzeczy ![]() Ten post edytował Mackos 26.04.2011, 19:44:03 -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
-jowice- |
![]()
|
Goście ![]() |
No właśnie wiem gdzie jest źle i teoretycznie co jest źle, ale problem w tym że jak dla mnie wszystko jest dobrze.
No nie wiem co to jest Notice- to prawda, ale wszechwiedzący internet (biorąc pod uwagę ustrój demokratyczny) mówi mi "wyłącz to". Co mi w sumie nic nie mówi, bo wierze wam że to zły pomysł, ale przynajmniej się pocieszyłam- nie tylko ja jestem ignorantką/idiotą ![]() Ale byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mi pomógł w każdym razie;) |
|
|
![]()
|
|
Oznacza iż zmienna nie istnieje, przed użyciem zmiennej sprawdź czy istnieje, co zawiera etc..
Ten post edytował Armstrong 26.04.2011, 19:49:51 -------------------- // NOPE
|
|
|
![]()
|
|
@Mackos Jakiś ty się nagle mądry zrobił...
![]() ![]() @jowice Twoja szczerość mnie rozbroiła ![]() Notice: Undefined index: nazwisko on line 29 Dobierasz się do nieokreślonego indeksu o nazwie "nazwisko". Linia 29 to: formularz($_POST['imie'], $_POST['nazwisko'], $_POST['adres'], $POST['email']); Wieć chodzi konkretnie o to: $_POST['nazwisko'] Zanim do czegoś się dobierzesz sprawdź czy to istnieje. Analogicznie inne podobne błędy Notice: Undefined variable: imie_filtr on line 51 Niezdefiniowana zmienna $imie_filtr Linia 51 to to: $zapytanie = "INSERT INTO KLIENT VALUES ('', '$imie_filtr', '$nazwisko_filtr', '$adres_filtr', '$email_filtr')"; Wkładasz do zapytania zmienną, która nie jest zdefioniowana. Czy tak można? Czy można taki błąd poprostu nie wyświetlać? No nie. Więc się nie słuchaj ludzi, którzy ci mówią inaczej i poprawiaj takie błędy ![]()
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nospor, możesz mi wierzyć lub nie ale stronię od wypytywania o wszystko na forum. Ale jak przy czymś grzebie i nie daje rady to pytam. W końcu chyba o to chodzi
![]() A zrobiłem się `mądry` bo jestem w identycznej sytuacji jak koleżanka jowice -> Nie wiem, i szukam pomocy w danej kwestii. Więc też nie akceptuje wypowiedzi żeby odwalić byle co. -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
-jowice- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dobra- mam nadzieję, że tym razem moja szczerość też Cię rozbroi a nie zirytuje;D. Bo jak dla mnie te zmienne są zdefiniowane:). Próbowałam iść tym tropem- imie, nazwisko i adres są niezdefiniowane, ale email jest już zdefiniowany (chyba że to, że nie wyświetla mi takiego błędu wcale tego nie oznacza) i szczerze mówiąc nie widzę różnicy- wszystkie wyglądają tak samo.
Ale przynajmniej jestem bogatsza o wiedzę, że moj angielski jest wystarczający żeby zrozumieć komunikaty o błędach;D |
|
|
![]()
|
|
Ok, postępy
![]() Mówisz, że masz te zmienne zdefiniowane? Tak, na pewno? A spójrz gdzie ty je definiujesz. Ty je definiujesz w bloku ELSE czyli definiujesz je warunkowo, gdy (nie)zostanie spełniony jakiś warunek. Rozumiesz? Jeśli zaś mówiłaś o indeksach w tablicy $_POST to przed wysłaniem formularza (czyli de facto odpalenie strony) zadna wartośc w $_POST nie jest określona gdyż $_POST pojawia się dopiero po wysłaniu formularza. Wieć $_POST['cośtam'] powinnaś robić dopiero po wysłaniu forma, gdy te cośtam tam jest -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-jowice- |
![]()
|
Goście ![]() |
No rzeczywiście mogę nie mieć ich zdefiniowanych (ale teraz zaczynam rozumieć dlaczego niektórzy wyłączają informowanie o błędach- choć ja chyba jednak wolę o nich wiedzieć
![]() Czyli mam napisać coś w rodzaju: if(isset($_POST['imie']){ $imie = $_POST['imie']; . . . . } Pewnie nie, bo tak w sumie to to nie działa. Poza tym jakoś za długo by to zajęło miejsca jak dla informatyków:) |
|
|
![]()
|
|
Cytat No rzeczywiście mogę nie mieć ich zdefiniowanych (ale teraz zaczynam rozumieć dlaczego niektórzy wyłączają informowanie o błędach- choć ja chyba jednak wolę o nich wiedzieć To masz jeszcze lekturę do poduszki:http://nospor.pl/notice-wyswietlac-czy-nie.html Cytat if(isset($_POST['imie']){ $imie = $_POST['imie']; . . . . } $imie = isset($_POST['imie']) ? $_POST['imie'] : ''; ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-jowice- |
![]()
|
Goście ![]() |
Albo raczej przed wszystkim napisać if(isset($imie)) i tak z każdą zmienną...
|
|
|
-jowice- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję Ci- jesteś niesamowity!:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor - nie zarywaj ;d
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() A co, zazdrościsz że na mnie kobitki lecą ![]() @jowice call me, 0-700-GORACY-PUCHATEK ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yep! (nie powiem, że nie bo mi warna wlepisz
![]() a i... czekaj; już dzwonię ^^ Edit: cholera; linia zajęta ;| Ten post edytował modern-web 26.04.2011, 20:50:51 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
-jowice- |
![]()
|
Goście ![]() |
Kurcze- też dzwoniłam i też było zajęte!:D
Mogłam udawać mądrzejszą ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |