![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie. Zastosowałem na swojej stronie przyjazne linki, ktore mi w tytule sciagaja tytuł danego artykułu i zauwazylem probiem, kiedy tytuł ma postać "artykul-o-pewnej-osobie" jest wszystko dobrze ale jezeli tytuł jest bez myslnika np "oferta" to niestety strona sie nie otwiera. Gdzie tkwi problem? Ponizej moj plik hataccess [code
ErrorDocument 404 /index.php ErrorDocument 403 /index.php Kod Options FollowSymLinks
RewriteEngine On RewriteRule ^([^-]*),([^-]*)$ index.php?go=$1&kat=$2 [L] RewriteRule ^art,([^-]*),(.+)$ index.php?go=art&id=$1&tytul=$2 [L]] Ten post edytował albectus 24.04.2011, 11:26:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rób tak tego!
Po prostu przekieruj (za pomocą mod_rewrite) wszystko, co nie jest istniejącym plikiem lub folderem na index.php/X, a resztę rób po stronie PHP. Wygląda to mniej-więcej tak (zapewne można to trochę polepszyć -- nie jestem specem od .htaccess -- ale powinno działać): Kod <IfModule mod_rewrite.c> RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule ^(.*)$ index.php/$1 [L] </IfModule> I teraz to co masz po index.php/ jest dostępne w PHP za pomocą $_SERVER['PATH_INFO'] Serio, oszczędzisz sobie dużo kłopotu -- znacznie łatwiej parsować (i debugować) takie konstrukcje w PHP. Ten post edytował .radex 24.04.2011, 13:49:51 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 8.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki kolego za rade, ale niestety twoj skrypt cos nie dziala nie mam nawet strony glownej. Co jeszcze musze zmienic? zaczynam z tym zabawe dopiero.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez zmian się nie obędzie, niestety.
Spróbuj na stronie głównej jedynie
I odpal http://adres_strony/foo/bar/ O ile niczego popsułem w kodzie .htaccess, który Ci podesłałem, powinieneś zobaczyć coś w stylu 'string(8) "foo/bar/"'. I wtedy jak wcześniej pobierałeś dane poprzez coś w stylu
Tutaj będziesz miał coś podobnego do:
Będziesz musiał poeksperymentować -- na tym polega programowanie... PS. Daj znać, jeśli w ogóle nie działa (albo pokazuje się błąd 500) -- wtedy coś zepsułem w .htaccess Ten post edytował .radex 24.04.2011, 14:21:56 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok zaraz do tego się zabieram, a jesli to by mnie przerosło na tą chwile i chce zmienic ten .htaccess zeby mi wyswietlalo tak jak mialem napisane i z adresem z "-" i bez to co musze zmienic?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:29 |