![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na tym forum.
Od niedawna borykam się z dosyć specyficznym przypadkiem. Tworzę layout (dwukolumnowy) na potrzeby strony internetowej wspólnoty katolickiej (od razu zaznaczam - tworzę layout pod działający w PHP/MySQL system L.safeCMS, obecnie mało popularny). O ile wszystkie elementy jakoś mi się ułożyły, o tyle mam problem z poprawnym spozycjonowaniem, a jeszcze bardziej - z rozciągnięciem - div'a treści właściwej. Div ów zawiera zagnieżdżoną tabelę, której jedynym zadaniem jest dopasowywać elementy grafiki do szerokości / wysokości strony. (Layout tworzony jest w systemie autoskalowania w zależności od rozdzielczości. Rozciągać się ma właśnie div zawartości.) Kod HTML: W CSS mam tak: Kod #contentzone { position: relative; left: 40px; top: -15px; margin-right: 40px } #contentzone table { table-layout: fixed } #contentLG { background: url(i/content_lg.png) no-repeat; width: 15px; height: 15px } #contentSG { background: url(i/content_sg.png) repeat-x; width: auto; height: 15px } #contentPG { background: url(i/content_pg.png) no-repeat; width: 15px; height: 15px } #contentLS { background: url(i/content_ls.png) repeat-y; width: 15px; height: auto } #contentCONT { background-color: #89AABB; } #contentPS { background: url(i/content_ps.png) repeat-y; width: 15px; height: auto } #contentLD { background: url(i/content_ld.png) no-repeat; width: 15px; height: 15px } #contentSD { background: url(i/content_sd.png) repeat-x; width: auto height: 15px } #contentPD { background: url(i/content_pd.png) no-repeat; width: 15px; height: 15px } Przed tą konstrukcją jest jeszcze sidemenu (float: left) i dwa ozdobniki (lewy górny i prawy dolny róg contentzone). Tabela nie chce się za Chiny ludowe zmaksymalizować do rozmiaru div'a, w którym się znajduje. O dziwo, w IE maksymalizuje się dobrze. Następna sprawa: ozdobniki schodzą mi się w jednej linii, mimo, że drugi dostaje right: 20px (obydwa mają position: relative, pozycjonowanie absolutne na sto procent się nie sprawdzi, bo wysokość pola treści będzie zmienna). Nie wiem, jak sobie z tym poradzić, siedzę od ponad 10 godzin i próbuję to złożyć. Szukam w Internecie, niestety, na próżno. Może ktoś z Was wie, jak to skonstruować? W razie potrzeby mogę podrzucić pełny kod. ---- EDIT: Problem rozwiązany po dłuższej (10 godzin) mordędze metodą prób i błędów. Rozwiązanie: Dodałem width: 100% do tabeli i zmieniłem układ CSS, aby contentzone miało wyrażoną szerokość (żeby działała poprzednia dyrektywa). Floatnąłem ozdobnik prawy do prawej, marginesy ujemne. Działa pod wszystkimi browserami, w tym IE. Kody HTML i CSS poniżej: Kod #ornament_left {
background: url(i/ornament_up.png); position: relative; margin-left: 260px; left: 20px; top: 10px; width: 67px; height: 65px } #ornament_right { background: url(i/ornament_down.png); position: relative; float: right; right: 20px; top: -80px; width: 69px; height: 65px } #contentzone { position: relative; top: -35px; margin-left: 260px; padding-right: 80px } #contentzone table { table-layout: fixed; width: 100%; position: relative; left: 40px } #contentLGn { width: 15px; height: 15px; background: url(i/content_lg.png) no-repeat } #contentSGn { width: auto; height: 15px; background: url(i/content_sg.png) repeat-x } #contentPGn { width: 15px; height: 15px; background: url(i/content_pg.png) no-repeat } #contentLSn { width: 15px; height: auto; background: url(i/content_ls.png) repeat-y } #contentCONT { background-color: #DAAA39; } #contentPSn { width: 15px; height: auto; background: url(i/content_ps.png) repeat-y } #contentLDn { width: 15px; height: 15px; background: url(i/content_ld.png) no-repeat } #contentSDn { width: auto; height: 15px; background: url(i/content_sd.png) repeat-x } #contentPDn { width: 15px; height: 15px; background: url(i/content_pd.png) no-repeat } #titlecont { display: inline; font-family: Arial; font-size: 25pt; font-style: italic; font-weight: bold; } #ornament { margin-top: -5px; padding-top: 0; font-size: 8pt; font-weight: bold; color: #A67A42 } #paragraphcont { font-family: Book Antiqua; font-size: 14pt } Ten post edytował ThePunisher 23.04.2011, 23:49:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 13 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zatem dochodzi następny kłopot. Nie za bardzo wiem, jak sporządzić na divach taką konstrukcję. Tu mam przynajmniej konkretne wymiary zaklepane. Strona w pełni zdaje testy zgodności z HTML 4.01 Strict i CSS3 na walidatorach W3C. (Mówię już o stronie z poprawkami.)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 13 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kłopot będzie miała osoba, która będzie musiała kiedyś zmieniać coś w Twojej misternej konstrukcji - o ile zajdzie taka potrzeba. Dla Ciebie w tej chwili to bez różnicy, chyba że notorycznie używasz tabel do takich celów - w takim wypadku skorzystaj po prostu z dobrego kursu CSS (np http://www.amazon.com/Getting-StartED-with...=A2ZHC53Q5OYSS4 ).
Walidator nie jest w stanie sprawdzić do czego używasz tabel. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 21:39 |