![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może problem banalny, ale nie za bardzo wiem jak zdefiniować problem w Google, bo za każdym razem jak próbuję znaleźć rozwiazanie to wyskakuja mi odpowiedzi z zastosowaniem GLOBAL $a czyli na odwrót(dostęp w funkcji do zmiennej która została zdefiniowana przed funkcją).
Chcę aby poniższy kod poprawnie wyświetlił zmienną b Kod function(test) { $a = 1; $b = 2; $suma = $a + $b; echo $suma; }; test(); echp $b; // tu ma się wyświetlić 2 Z góry przepraszam jeżeli pytanie banalne ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no bo i tak - global
EDIT: Global umożliwia także wlaśnie tworzenie globalnych zmiennych ze zmiennych w funkcji Ten post edytował mat-bi 23.04.2011, 10:25:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2010 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś na przykładzie zasosować?
Coś takiego nie działa: Kod function test() {
$a = 1; $b = 2; $suma = $a + $b; echo $suma; }; global $b; test(); echp $b; // tu ma się wyświetlić 2 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zajrzałeś do manuala, jak podałem ci linka? Tam jest to dokładnie wytłumaczone
Tak BTW masz błąd w kodzie. Ten post edytował mat-bi 23.04.2011, 10:35:12 |
|
|
![]()
|
|
Tak zajrzałem, i nadal zaglądam, ale widzę tylko:
Kod $a = 1; $b = 2; function Suma() { global $a, $b; $b = $a + $b; } Suma(); echo $b; Czyli odwrotność tego co ja chcę zrobić. Próbuję analogicznie: Kod function Suma() { $a = 1; $b = 2; $b = $a + $b; }; Suma(); global $a, $b; echo $b; ale nic mi nie wychodzi... |
|
|
![]()
|
|
Nie to, dalej masz dobry przykład
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki, znalazłem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 5 Dołączył: 26.01.2011 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Przemysl to co chcesz zrobic bo taka metoda to proszenie sie o klopoty. Przekaz sobie zmienna zewnetrzna do funkcji przez referencje (foo(&$b), albo normalnie podstawiaj wynik zwrocony przez funkcje. Nie ruszaj GLOBAL bo bedziesz mial smietnik w kodzie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
Proponuję poprawić bbcode zanim zamknę Ci temat. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:40 |