![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam pewien problem, a może pytanie - do rzeczy. ![]() Posiadam folder 'cfg', a w nim plik mysql.connect, i teraz moje pytanie - jeżeli chcę zaimplementować ten plik z danymi dot. bazy danych, wystarczy wklepać
..tylko ten kod? Plik mysql.connect: Nie jestem pewien, czy to jest poprawnie. Jeżeli nie, prosiłbym o jakiekolwiek 'nasunięcie' na dobry trop. Pozdrawiam, Mateusz. -------------------- .the newbie of php programmer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Nie jestem pewien, czy to jest poprawnie. A czy jest jakiś problem w tym, by to sprawdzić samemu? -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra, temacik można zamknąć.
W plik connect.mysql wystarczyło wklepać znaczniki PHP, i śmiga. Ten post edytował SeLeR13 22.04.2011, 21:52:10 -------------------- .the newbie of php programmer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.connect - ciekawe rozszerzenie... Czy aby przypadkiem po wklepaniu adresu przeglądarka nie próbuje ściągnąć tego pliku, a co za tym idzie czy nie idzie po prostu odczytać Twoich danych?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklepac znaczniki i zmienic rozszerzenie, bo przy standardowych ustawieniach zaden serwer tego nie przeparsuje.
db.php / db.inc.php sprawdzaja sie najlepiej, -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
Wklepac znaczniki i zmienic rozszerzenie, bo przy standardowych ustawieniach zaden serwer tego nie przeparsuje. db.php / db.inc.php sprawdzaja sie najlepiej, Z rozszerzeniem *.mysql, czy tudzież *.connect też działa, więc jest dobrze. ![]() -------------------- .the newbie of php programmer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak, ale zwykle można zrobić adres.pl/mysql.connect i serwer nie będzie parsować (nie ma rozszerzenia php) i pokażą sie dane do łączenia.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 49 Dołączył: 12.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A działa dlatego, że serwer jest tak ustawiony.
Zmiana hostingu i leżysz. P.S. Sam się przekonałem (chcąc być pr0 po obejrzeniu kilku profesjonalnych skryptów), że db.inc to zły pomysł po jego zastosowaniu na darmowym hostingu. -------------------- Pozdrawiam,
mlawnik Cytat(nospor) Jedzmy gówno.... miliony much nie może się przecież mylić |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolicie, ze wypowiem sie na temat dostepnosci plików z poziomu przeglądarki. Pliki typu połączenia z baza mysql powinno umieszczac się ponad katalogiem publicznym strony. Wtedy rozszerzenie pliku nie ma znaczenia gdyż internauta nie jest w stanie dostać się do katalogu głównego serwera. Teraz troche o .inc - jeśli nie skonfigurowales odpowiednio parsera php to od razu mozesz pomyśleć nad zmiana na np. .php. Tak czy inaczej odpowiednia lokalizacja pliku najbardziej wpływa na bezpieczeństwo aplikacji.
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 05:03 |