![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-manzarek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witajcie,
Mam pewien problem. Jestem zupełnym laikiem w tym temacie. Korzystając z http://gajdaw.pl/bd/podstawy/print.html stworzyłem za pomocą phpmyadmin tabelę. Całość znajduje się na serwerze na którym stworzono dla mnie bazę danych "bazaw". Skrypt podany poniżej umieszczam na stronie, stronę wgrywam na serwer i niestety cały czas mam problem z połączeniem z bazą danych. Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemu. <?php $link = mysql_connect("localhost", "", "") or die("Could not connect"); mysql_select_db("bazaw") or die("Could not select database"); $query = "SELECT * FROM osoby"; $result = mysql_query($query) or die("Query failed"); while ($row = mysql_fetch_array($result)) { echo "<TR><TD>" . $row["firma"] . "</TD><TD>" . $row["telefony"] . "</TD></TR>\n"; } mysql_free_result($result); mysql_close($link); ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-manzarek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Bardzo dziękuję za pomoc, mam jeszcze jedyno pytanie - pozwolę sobie zadać w tym wątku. Potrzebuję zrobić bardzo prosty skrypt który pozwoli stworzyć na stronie wpis do bazy a następnie odczytanie wpisu. W php admin wpisałem i stworzyłem tabelę : CREATE TABLE test (id INT( 11 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT ,imie VARCHAR( 100 ) NOT NULL DEFAULT '',email VARCHAR( 100 ) NOT NULL DEFAULT '',PRIMARY KEY ( id )); Następnie mam do wpisania na stronie Formularz: Kod HTML <form action="index.php" method="post"> imię:<br /> <input type="text" name="imie" /><br /> e-mail:<br /> <input type="text" name="email" /><br /> <input type="submit" value="dodaj" /> </form> oraz <?php // odbieramy dane z formularza $imie = $_POST['imie']; $email = $_POST['email']; if($imie and $email) { // łączymy się z bazą danych $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', 'haslo') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL'); $db = @mysql_select_db('test', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych'); // dodajemy rekord do bazy $ins = @mysql_query("INSERT INTO test SET imie='$imie', email='$email'"); if($ins) echo "Rekord został dodany poprawnie"; else echo "Błąd nie udało się dodać nowego rekordu"; mysql_close($connection); } ?> Czy jedno i drugie umieścić przez frontpage w pliku php (w jakiej kolejności) i wysłać na serwer? Próbowałem tak zrobić - pojawia się okienko z miejscem do wpisu, po wpisaniu i kliknięciu przekierowywuje mnie na stronę index.html i nic nie zapisuje się w bazie danych (sprawdzałem w tabeli w phpadmin). Z góry dziękuję za pomoc jak można uruchomić ten skrypt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2011 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik index.php
|
|
|
-manzarek- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję za pomoc
![]() Wszystko udało się uruchomić Życząc Wesołych Świąt manzarek |
|
|