![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , pisze sobie właśnie cms'a i mam taki problemik a mianowicie celem jest nagłowek strony z nazwami grup ( tak jak tutaj jest w nagłówku forum Forum PHP.pl > Forum > PHP ) napisałem skrypt który działa bezproblemowo .. ale zastanawiam się czy nie da się tego uprościć ponieważ za każdym odświeżeniem strony dochodziłaby liczba zapytań... opiszę teraz działanie skryptu :
tabela z grupami wygląda mniej więcej tak (wywalilem z tabeli wszystkie zbędne kolumny które nie mają związku z tematem..): Kod id | name | under_group ---+-----------+------------------- 1 | Rules | 0 ---+-----------+------------------- 2 | Rules 2 | 1 ---+-----------+------------------- 3 | Rules 3 | 2 a kod php wygląda tak : $dbc to jest link do klasy PDO jak można się domyśleć ... cały skrypt działa bezproblemowo niema błędów itd .. tylko zastanawiam się czy nie można uprościć całego działania.. jakieś pomysły?Z góry dzięki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to Cię zainteresuje: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=17...=0&p=852732
-------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz mnie głowa boli od tego logicznego myślenia... całe te drzewa itd...chciałem uprościć a mam utrudnienie... nie da się prościej
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz trzymać pełną ścieżkę dla każdego elementu, ale optymalnością to nie grzeszy. Tak, siak, czy owak, przy obecnym układzie musisz trzymać coś ekstra, jeśli chcesz wykonać to jednym zapytaniem bez pobierania całej tabeli.
|
|
|
![]()
|
|
No też doszedłem do podobnego wniosku.... i teraz zastanawiam się co wybrać : te moją smieszną funkcje która działa za pomocą liczb.. czy trzymanie pełnego adresu.. chyba jednak wartość liczbowa mniej obciąży bazę nawet przy kilku zapytaniach niż pobierać całą ścieżkę
|
|
|
![]()
|
|
Jaka przewidujesz ilość kategorii? Bo jeśli to jest coś w stylu 50, to możesz pobierać całość i tyle. Zresztą przy takiej ilości, kilka zapytań nie zrobiłoby na bazie żadnego wrażenia.
Nie mówię, że to ma sens, ale bazy nie zaboli ![]() Inna sprawa, że nested set to fajna sprawa i warto się tego nauczyć, na pewno przyda się w innych sytuacjach. Ma też inne zalety. Zauważ, że ma "wbudowane" sortowanie, dzięki czemu nie musisz już nic dodatkowego implementować. -------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]()
|
|
Ja myślę raczej o ilości pod kategorii < 3 może maxymalnie 5 nie więcej , ten nested sam w sobie naprawdę fajnie wygląda ale wolę nie wyciągać machiny wojennej na psa.. albo inne małe zwierzątko
![]() |
|
|
![]()
|
|
Miałem na myśli ilość wszystkich kategorii w bazie.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 15:16 |