![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Jestem nowym użytkownikiem forum i mam do Was prośbę. Potrzebuje skryptu który będzie odliczał dwie godziny co dwie godziny. Ta funkcja jest mi bardzo potrzebna ponieważ staram się zrobić "restarty" w mojej grze www co dwie godziny. Przeszukałem już bardzo dużo stron na ten temat ale większość odlicza czas do określonego dnia a następnie pokazuje komunikat. Javascipt znam bardzo słabo dlatego bardzo proszę was o jakąś pomoc, np. jakiś link gdzie znajdę tego typu aplikację lub pomoc tutaj na forum. Z góry wielkie dzięki Ten post edytował Eldarix 21.04.2011, 10:08:17 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Javascript do tego się nie nadaje. Teoretycznie dałoby się zrobić, ale praktycznie nie do zaakceptowania. Wszystkie restarty w grach robione są poprzez wywoływanie skryptu restartującego przez zewnętrzny program umożliwiający zaplanowanie zadań. Na przykład cron pod linuksem. Pod windowsami może to być harmonogram zadań lub coś podobnego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Wiem to, javascipt będzie odpowiedzialne tylko za wygląd. Co 2 godziny będę sprawdzał poprzez np. cron czy minęły już 2 godziny i czy ma zrobić restart ( czyli wysłać polecenie do bazy ) . Ten licznik będzie oddzielnym skryptem od tego który ma wywoływać restart.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tworzysz sobie skrypt resetu, wrzucasz go do crona i ustawiasz mu ze ma sie odpalac co 2h, proste.
Cron będzie sie autmatycznie włączac co 2h i masz problem z glowy ? -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
Ok. Ale mi chodzi o to żeby gracz wiedział za ile zostanie wykonany restart. Wchodzi sobie na stronę główną i jest napisane: Restart za: 56 minut 30 sekund, i po takim czasie licznik na stronie głównej włącza się od nowa a cron w tym momencie odpala skrypt restartu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A google kolego nie umiesz uzywac?
http://videokurs.pl/artykuly/javascript/od...o-zdarzenia.php Po kazdym resecie np dodajesz sobie informacje do bazki (Config) reset_za = czas+2h ; I w js, wrzucasz tą date która ci wyjdzie jako konczącą odliczanie. pozatym jesli to problem js, dlaczego umiesciles go w dziale php ![]() Ten post edytował Hpsi+ 21.04.2011, 12:44:34 -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
Przeszukiwałem google i wszędzie jest odliczanie do danej daty a mi potrzeba skryptu który będzie odliczał tylko minuty i sekundy. I to nie do określonej daty ale 2h i będzie włączał się od nowa kiedy minie ten czas. Zaraz przeanalizuje skrypt ze strony którą mi podałeś i spróbuje się z tym pomęczyć .
|
|
|
![]()
|
|
Człowieku czy ty myśleć potrafisz?
Zapisujesz sobie za kazdym resetem date +2h, np mamy teraz 21/04/2011 godzina 13:50, kolejny reset bedzie 21/04/2011 godzina 15:50 -> tą date zapisujesz do bazy wiec potrzebujesz teraz tylko i wylacznie skryptu odliczającego czas do daty która jest 21/04/2011 godzina 15:50 ? -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:59 |