![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mam zamiar zaprojektować sobie bazę danych do przechowywania informacji o posiadanym sprzęcie komputerowym i oprogramowaniu. Nie potrafię jednak pojąć jak ma przebiegać proces wstawiania danych do bazy. Dokładniej, chodzi mi o sytuację kiedy mamy trzy tabele: |oprogramowanie| |sprzęt| |zestaw_komputerowy| W tabeli |zestaw_komputerowy| mają być tylko klucze do tabel |oprogramowanie| i |sprzęt|. Teraz sedno sprawy ![]() Jak wstawiać dane do tabeli |zestaw_komputerowy| aby tam były tylko klucze do tabel zewnętrznych ? Wiem, wiem - zagmatwałem ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pierwszy ogień przychodzą 2 pomysły.
1. oprogramowanie: id, nazwa, inne pola... | sprzęt: id, inne pola | zestaw_komputerowy: id, ids_opgramowania, ids_sprzetu Do zestawu wstawiasz po przecinku id programów i podzespołów, czyli np: 1 | 1,3,4 | 4,12,15 2 | 3,4,5 | 4,6,8 2. Robisz dodatkową tabelę (lub dwie) gdzie łączysz oddzielnie id zestawu i id sprzętu lub id oprogramowania. Tabela oprogramowanie i sprzęt zostaje, zestaw_komputerowy: id, numer_zestawu, inne pola.. zestaw_komputerowy_oprogramowanie: id_zestawu, id_oprogramowania, zestaw_komputerowy_sprzęt: id_zestawu, id_sprzętu, czyli np: 1 | 1 2 | 3 1 | 2 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli według mojego rozumowania (na podstawie pierwszego pomysłu vokiel'a) schemat relacyjny powinien wyglądać mniej więcej tak:
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pierwszym przypadku nie ma relacji. W przypadku relacji podajesz tylko jedno id, czyli byś nie mógł wypisać ich po przecinku. W drugim przypadku można to oprzeć na relacjach, ale trzeba tą dodatkową tabelę.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem wstępny projekt bazy jak na załączniku poniżej. Ciekawi mnie, czy jest ona w pełni zgodna z tym co vokiel pisałeś powyżej ?
baza Ten post edytował kolaborek 21.04.2011, 13:53:37 |
|
|
![]()
|
|
Z tymi bazami po prawej i lewej to przesadziłeś
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() ![]() ![]() Czy takie zalozenie ma sens? |
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem narzut dodatkowych 10-ciu tabel będzie dużo wyższy niż zysk ze zmniejszenia redundancji. Przykładowo w urządzeniach będziesz miał procesory, to ilu producentów wymienisz? Pewnie dwóch AMD i Intel. Dla reszty podzespołów też ich dużo nie będzie, bo ciągle przewijają się ci sami. Wpadki typu "adobe", "Adobe" rozwiązujesz dodając dane do bazy poprzez unifikację nazewnictwa - wszystko sprowadzasz albo do ucfirst lub lowercase czy uppercase.
Tak samo z licencjami, masz tabele wersja i podwersja. Co w nich będziesz przechowywał? 1.1 i 2.beta? Moim zdaniem już lepiej trzymać to po prostu jako wartość w tabeli licencje. W przypadku niewielkiej ilości wartości (np nazwa licencji) lepiej zrobić tym enum niż dodatkową tabelę. Generalnie z normalizacją trzeba czasem przystopować, żeby nie przesadzić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Prawdopodobnie sposób jaki opisałeś byłby szybszy. Ja jednak wolałbym zostać przy takiej bazie jaką zaprojektowałem. Dla mnie jest ona czytelniejsza (podobny układ miałem wcześniej w excelu) i łatwiej mi będzie na niej operować. Myślę też, że przy rekordach idących w tysiące, różnica czasowa w wykonywaniu zapytań między tym co Ty napisałeś, a ja stworzyłem, nie będzie taka znowu wielka... No chyba, że się mylę, wtedy trzeba będzie coś pozmieniać
![]() Teraz jestem na etapie Tworzenia widoków na których będę operował. Po wykonaniu widoku otrzymuję takie informacje z polecenia explain. ![]() Uploaded with ImageShack.us Czy wynik działania tego widoku jest optymalny? - bo nie jestem pewien .... Ten post edytował kolaborek 26.04.2011, 08:58:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:34 |