![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien problem z wyrażeniami regularnymi, które u mnie starszanie kuleją. Otóż robie "configa" w tagach podobnych bo XML'a, a raczej BBCode'u. Mam plik config Kod [module="cookie"]
[engine]on[/engine] [stats]off[/stats] [/module] [module="session"] [engine]on[/engine] [stats]on[/stats] [info]Session Handler[/info] [/module] No i tu się zaczynają schodzy. Potrzebuje wyrażenia regularnego, a raczej także kodu, który będzie potrafił zrobić coś takiego: 1. Odczytuje zawartość pliku. [Zrobione] 2. Stworzenie tablic z wartościami. Tablice mają nazwe parametru podanego w tagu "module". Czyli jeśli mamy: Kod [module="session"]
[engine]on[/engine] [stats]on[/stats] [info]Session Handler[/info] [/module] To ma stworzyć tablicę "session" z indeksami: engine, stats, info. Każdy element musi mieć wartość, która znajduje się pomiędzy tagami. [php:1:7b3863a5ef]<?php echo $session['engine']; // powinno wyswietlic "on" echo $session['stats']; // powinno wyswietlic "on" echo $session['info']; // powinno wyswietlic "Session Handler" ?>[/php:1:7b3863a5ef] Myślę, że napisałem to jasno. Prosił bym jeszcze o linki do ston gdzie można nauczyć się wyrażen regularnych "PERL'a", bo zwykłe to umiem ale chyba tutaj nanic się nie przydadzą. Dziękuje i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
kombinujesz Kolego jak łysy koń pod górkę
Nie wiem po grzyba robić coś w ten sposób. Configi trzymać IMHO najlepiej w: - pliku php z odpowiednimi tablicami - pliku XML - pliku ini -> http://pl2.php.net/manual/pl/function.pars...se-ini-file.php (zakładam, ze w momencie parsowania konfiga nie ma jeszcze dostępu do bazy) W twoim przypadku polecam ten trzeci sposób - zacząłem z nim kombinowąc i wyglądało wszystko bardzo obiecująco (ale brak czasu zastopowoał prace) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 436 Pomógł: 6 Dołączył: 8.11.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za pomoc i chyba właśnie zastosuje ten ostatni sposób bo to co widze w manual'u wygląda naprawde dobrze. Właśnie tego oczekuje.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 02:13 |