![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jak moge sprawdzić ile osób jest aktualnie zalogowanych?
-------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mała kombinacja baza + session
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbyś opisać kroki jak mam to zrobic ?
![]() -------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodajesz sobie w bazie danych tabele
tworzysz sobie kod php ktory sprawdza za pomoca if czy uzytkownik jest zalogowany jesli tak to dodaje wpis do bazy np z time()+(60*15) [polecam funkcje replace into] co da ci 15 minut statusu online. następnie sprawdzasz czy są uzytkownicy ktorzy przerkoczyli limit 15 minut bezczynnosci i usuwasz ich zapytanie sql + wraz z where ![]() i jesli masz juz to zrobione, sprawa jest prosta zczytujesz rekordy z bazy danych ktore sa w tabeli user_online i masz uzytkownikow ktorzy wykonali jakies akcje w przeciagu 15 minut. -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawartość bazy sama się nie usunie... Trzeba czymś wywołać skrypt czyszczący dane, które są już nieaktualne ;d
Pomysł sam w sobie bardzo dobry. Nic tylko wdrożyć go w życie ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Zawartość bazy sama się nie usunie... Trzeba czymś wywołać skrypt czyszczący dane, które są już nieaktualne ;d sorry mój sposób myślenia nie uwzględniał warunku gdzie trzeba dać sprawdzania etc, najlepiej w index.php lub w bibliotece start.lib.pl (coś co na samym początku każdego skryptu się otwiera ) , można także zaraz po podłaczeniu się do bazy - wtedy zawsze będzie przy odswierzeniu jakiejkolwiek strony uaktualniał dane ![]() -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
CRON przydatny jest przy 5000 odwiedzających
![]() Przy małych stronkach gdzie odwiedza ją max 20 osób no to przepraszam ale faktycznie masz rację. -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
człowieku ty chyba masz jakieś zboczenie n/t crona
![]() ![]() ![]() -- mati-bi, w sumie twoje zapytanie w ten sposob nawet owiele wygodniejsze jest od tego co zamierzalem - dobry pomysl ![]() -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:05 |