![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam do zrobienia pewną galerię.
Mój problem polega na tym iż będę musiał kolejkować zadania (użytkownicy będą dodawać zdjęcia) ponieważ będę musiał wykonać szereg czynności na tych zdjęciach, a nie chcę przeciązyć serwera. - tworzenie miniatur - nakładanie znaku wodnego - drobna korekta zdjęcia. I tutaj pojawia się mój problem. Jak zrobić takie kolejkowanie? Jedyny mój pomysł jaki przyszedł mi do głowy, to zrobić skrypt który będzie to przerabiać wg kolejności wpisu np: tworzenie tabeli w bazie danych np "kolejka" gdzie przypisuje id, oraz id_zdjecia, i skrypt będzię jednorazowo przerabiał X zdjęć. Czy jest to dobry pomysł? a może jakieś sugestie co do rozwiązania. -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak chcesz potem wywołać skrypt, który będzie pobierał z kolejki te 10 zdjęć i przeprowadzał na nim operacje?
CRON? -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jedyna sensowana opcja wg mnie, np uruchamiać go co pare minut
-------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli masz zamiar mieć 5000 odwiedzających w dzień (non stop) to lepiej ustawić owe zadanie na noc...
Jeśli to ma być mały projekt to nic nie stoi na przeszkodzie by skrypt odpalał się co np. 10/20/30 minut. Jeszcze pozostają 2 inne sposoby: 1) odpalanie ręczne... dość uciążliwe ale znośne i pewne ^^ 2) wsadzasz skrypt na jakąś podstronę, a użytkownik odwiedzając ją zmusza serwer do wykonania tego skryptu w tle. Opcja nawet, nawet ale ma sporo minusów... przy 10 odwiedzających na raz nie ma to najmniejszego sensu ;0 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
niestety będzie to strona gdzie będzie duza ilośc (przynajmniej w zlozeniu) odwiedzających.
Nie mogę sobie pozowlić na przerabianie nocne musi się to dziać w tle co X minut wiec bedzie trzeba crona ustawić na około 10 minut . Wiec jak opcje 1 i 2 w sumie odpada dlaczego: ad 1) nikt nie będzie siedział przed skryptem odpalającym i kikał "przerób" co X minut - po to wlasnie jest cron by tego uniknac ![]() ad 2) przy 10 odwiedzających nie ma sensu, i tak samo przy 200-300 bo będzię wtedy zbyt mocno obciązać serwer ... -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]()
|
|
Fakt. CRON tutaj wydaje się być najrozsądniejszy.
Ale wiesz; jest rozwiązanie na wszystkie problemy ![]() Większe serwisy stoją właśnie na tego typu platformach. Serwery WWW są za słabe na tak wymagające rozwiązania (mam tu na myśli 2500/5000 odwiedzających i masa poleceń do wykonania). -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Niby tak, owszem, ale i na takich serwerach lepiej nie wrzucać im zbyt dużo zadań naraz trzeba zawsze optymalizować kod i starać się by obciążenia były jak najmniejsze i skrypt był jak najwydajeniszy by działał na zwyklych serwerach również
![]() co do wyboru serwera - nie odemnie zalezy gdzie to będzie stało więc wiesz =). Dobra dzięki modern (i bags_bunny ktory mi sie udzielał na skypie) za pomoc. Wiem jak to zrobić więc jest dobrze. -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]()
|
|
;D widzę jakieś wspólne, większe przedsięwzięcie ;p ...
Nie ma sprawy; w razie czego pisz ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat ;D widzę jakieś wspólne, większe przedsięwzięcie ;p ... raczej po prostu znajomość wspólna znajomość od samego poczatku jak siedzę w php'ie a to już parę dobrych lat jest ![]() ![]() -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]()
|
|
Dobrze jest mieć takiego znajomego. Ja w swoim towarzystwie nie znam żadnego programisty / web developera. Samouk od początku... ;d
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:13 |