![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam sorry za totalny offtopic jeśli chodzi o programowanie ale nie mam pomysłu jak to zrobić najlepiej aby utrzymać porzadek na serwerze.
Mój problem: muszę stworzyć dość sporą galerię, i zastanwiam sie nad struktura katalgów jesli chodzi o zdjęcia: Czy tworzyć wrzucić zdjęcia wszystkie do 2 katalogów small/ normal/ czy tworzyć osobne katalogii do poszczególnych działow galerii np id/small id/normall czy tez w inny sposób, jak wy byście to rozwiązali (chodzi o galerie gdzie bedzie kilkanaście tysiecy zdjęc) dlatego bardzo wazne dla mnie jest utrzymanie porządku na serwerze i zrobienie tego w jakis logiczny sposób by ewentualnie (co może zawsze sie zdarzyc) będzie trzeba poszukać jakiegoś zdjęcia spod poziomu ftp .... -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Istotne jest czy zależy Ci na łatwym przeglądaniu owych zdjęć z poziomu eksploratora plików bądź konsoli.
Tak czy siak rozwiązanie drugie będzie lepsze. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 30 Dołączył: 9.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też bym wybrał rozwiązanie nr 2.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ogólnie nie zależy mi na łatwym przeglądaniu, ale jeśli kiedys będzie potrzeba to raczej wypadałoby mieć to jakos uporządkowane, tylko znów jeśli będe mial katalogii od 1-5000 to i tak wyszukanie czegoś będzie mozolną pracą ... dlatego zastanwiam się czy nie zrobić jeszcze wiekszego drzewka na zasadzie grupowania wg id np co 100 gallerii wrzucic
gallery/1_100/1/small gallery/1_100/1/normal gallery/101_200/101/small gallery/101_200/101/normal tylko znów to już by było przekombinowane -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
Daiquiri: gdzie T1 - Twój czas przybycia na miejsce, dx/dt - prędkość, s droga Daiquiri: brb trzeba by to poprawić T1 - Czas jaki Ci to zajmie Daiquiri: Zatem T - czas dotarcia p T1 + T2 gdzie T2 = aktualny czas === po prostu kocham ją :D haha |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
tylko znów to już by było przekombinowane Nie, to dobre rozwiązanie. Ścieżke i tak pewnie zapisujesz w bazie, więc nie ma problemu jaka ona będzie. O czymś podobnym kiedyś pisałem http://forum.php.pl/index.php?showtopic=49...st&p=568649 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie, to dobre rozwiązanie. Ścieżke i tak pewnie zapisujesz w bazie, więc nie ma problemu jaka ona będzie. co racja to racja dzięki slicznie, wybiore trzecią opcje, link sie przydał =) -------------------- Daiquiri: T1 = (dx/dt * s)^hpsi
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:01 |