![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam do Was pytanie. Jak mogę sprawdzić, czy istnieje już rekord o ID = X. Oraz, czy w danym polu np "pole" jest litera "b". ?
Oraz Jak ustawiam datę, to jak do niej mogę dodać 30 dni? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Data w formacie unioxowym: Ten post edytował sadistic_son 16.04.2011, 21:56:22 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
% oznacza, że przed (lub po) może pojawić się ciąg znaków.
LIKE %b - wyłapie ci tylko 345335436gdfgb LIKE b% - wyłapie ci tylko B2345zczxvxcg LIKE %b% - wyłapie ci wszystko, co zawiera b w sobie (534btyer) Ten post edytował konole 16.04.2011, 22:10:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
%b% czyli przed i po może być dowolny ciąg znaków
|
|
|
![]()
|
|
A nie moe po prostu:
Bez kropek? ; dd A jak np wyszukać, czy znajdują się liczby a i b?
? @Edit: I jak zrobić warunek, że jeżeli w bazie w polu nazwa znajduje się litera c to ma wyświetlić "Jest litera C" A jeżeli nie ma, to ma pisać "Brak". W polu może występować dowolny string. Ten post edytował GoldeNx3 17.04.2011, 00:48:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
następnie używasz funkcji mysql_num_rows ktora zwroci ci wartosc albo 0 albo 1 (0 nie ma rekordu o takim id , 1 jest) To nie do końca prawda. Zwróci 0 jeśli nie ma rekordu ale jeśli jest lub są to zwróci ich ilość.
A nie moe po prostu:
Bez kropek? ; dd A kropki służą do łączenia stringów.
I jak zrobić warunek, że jeżeli w bazie w polu nazwa znajduje się litera c to ma wyświetlić "Jest litera C" A jeżeli nie ma, to ma pisać "Brak". W polu może występować dowolny string.
A jak np wyszukać, czy znajdują się liczby a i b? Kolego sprawdź sobie. Co Ty? Programujesz poprzez forum? Wpisujesz tutaj kod a my jako serwer zwracamy Ci wynik? Masz pewnie phpMyAdmina więc wpisz sobie te 4 zapytania, zobacz co zwrócą i wydedukuj.
Ten post edytował sadistic_son 17.04.2011, 07:45:35 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 7 Dołączył: 2.04.2011 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrócę słowem jeszcze do: Oraz Jak ustawiam datę, to jak do niej mogę dodać 30 dni? Jesli chcesz dodac taka wartość do bierzącej daty i zapisać to do bazy danych lub inne podobne manipulacje to proponuje zainteresować się funkcjami daty i czasu mysql
Ten post edytował auto-all 17.04.2011, 09:06:43 |
|
|
![]()
|
|
A zapisanie tego powyższego zapytania SELECT nie jest bez sensu? Nie ma zmiennej w stringu to po co te cudzysłowy Owszem jest bez sensu, ale obrazuje łączenie stringów.-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:41 |