![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem identyfikacji użytkownika. Chcę wyświetlić na stronie popup informacyjny jednak tylko RAZ odwiedzającemu stronę. 1)Jeżeli pobiorę np. IP i zostanie ten numer zablokowany po wyświetleniu okienka inne osoby działające pod tym samym ip (np. sieć na NAT lub internetdsl) nie będą widziały tej informacji. 2)W momencie gdy prześlę cookie użytkownik np. podczas kasowania plików cookie znowu zobaczy popup gdy odwiedzi stronę. Swego rodzaju dobrym rozwiązaniem będzie pobranie unikalnego ID seryjnego przeglądarki jeżeli taki istnieje bądź komputera, adres MAC itp i zapisanie go w bazie sql. Czy są inne metody na 'sprawdzenie unikalności użytkownika' ? Pozdrawiam Paweł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepszym rozwiązaniem jest pobranie jak największej ilości informacji, np. przeglądarka, system, ip, itp. i porównywanie na tej zasadzie.
Ew. możesz też wprowadzić logowanie użytkowników i w bazie przy danym użytkowniku zaznaczyć czy popup był wyświetlony czy nie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 131 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2003 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zbieranie info (przeglądarka, system) jest bezsensu. Wystarczy np. że ktoś zmieni przeglądarke i dostanie popup. Inna sytuacja: ktoś ma 2 systemy, wcześniej łączył sie z Linuxa, a teraz z Windowsa - znów będzie miał popup. Najlepszym sposobem są cookies. Ciasteczek nie usuwa sie tak często (niektórzy w ogóle nie usuwają).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2003 Skąd: Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Albo wprowdz system kont uzytkownikow i masz login+IP, albo ciasteczka. A zbieranie od cholery dancyh o odiwedzajacych i pozniej sprawdzanie tego jest bez sensu z powodow ktore juz wymieniono, a druga rzecz: po co sprawdzac tyle rzeczy, skoro mozna to zrobic prosciej?
Niepotrzebnie zasmecalibysmy sove baze danych... no chyba ze chcialbys to robic na plikach, a to jeszcze gorzej, bo trzeba przeprowadzac za duzo operacji aby zidentyfikowac takiego usera... -------------------- ![]() "Nie wiedziałem tylko, że Bóg też był na grzybach, gdy majstrował przy wszechświecie" (Janusz Wisniewski) dev: gazeta.ie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mimo wszystko to chyba będzie najdokładniejszy sposób poza cookies. Oczywiście działanie tego drugiego można zablokować.
Nie zaprzeczę, że najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie własnego systemu identyfikacji użytkowników (login + hasło) dlatego też wspomniałem o tym w moim poście. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 12:48 |