![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2011 Skąd: Zachodniopomorskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Panowie zaczynam w sumie swoją pracę z php i napotkałem na jeden ważny dla każdej aplikacji temat, a zarazem dla mnie na dzień dzisiejszy problem. Mam aplikację, która funkcjonuje - zapis, edycja, usuwanie i wyświetlanie danych z bazy. Teraz przyszedł czas na wyciąganie danych i zapis do formularza a dokładniej: w mojej aplikacji są tabele i formularze, raporty np. magazyn i zlecenia. Wprowadzam do magazynu towar i chcę ten towar w momencie wprowadzania zlecenia przypisać do niego. Magazyn -> Zlecenie, a zarazem aby ta operacja pomniejszyła mi ogólną ilość towarów tego samego rodzaju w magazynie. Nie chodzi mi o napisanie za mnie w całości kodu. Tylko ideę w jaki sposób do tego podejść - czy tylko pracując na php będę w stanie coś takiego zrobić ![]() Za wszelkie info z góry dzięki. Ps. nie znalazłem konkretów w google ;/ Pozdrawiam -------------------- ---------------------------------------
PHP jest ok jak się zna na tym ;) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 18 Dołączył: 15.04.2009 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może po prostu w tabeli magazyn dodaj pole "dostepnosc" i jeżeli już jest skojarzony z zamówieniem to ustawiaj na 0 a jeżeli nie to ustawiaj na 1. A w tabeli zlecenia dodaj pole "magazyn_id" które okresla id asortymentu w magazynie przypisane do konkretnego zlecenia. I wtedy jak chcesz zobaczyć wszystkie produkty które jeszcze są na stanie to coś w stylu
A jak chcesz pobrać zlecenie wraz z danymi produktu które są przypisane do niego to coś w stylu:
Mam nadzieję, że to pomoże bo trochę nie jasno jak dla mnie opisałeś swój problem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2011 Skąd: Zachodniopomorskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK. super to jest już jasne dzięki zamiast magazyn_id wrzuciłem swoje idmag i to mi hula.
Jakbyś mógł to podpowiedz jak zrobić by wchodząc na ten formularz:
wybrać - akurat tutaj mam kontrahenta ale o to samo mi chodzi w magazynie - kontrahenta i żeby wskoczyły mi jego dane z adresem do tego formularza. Oczywiście prędzej ten kontrahent został zapisany do bazy w tabeli kontrahent - a teraz mam zamiar go pobrać do zlecenia poprzez możliwość wyboru. Zrobiłem sobie podświetlenie kontrahentów:
co Ty na to ? czy to da radę zrobić w php czy posiłkować się innymi technologiami? nie wiem jak to ma wskoczyć skoro wyświetlam listę kontrahentów ale ucieka mi formularz. -------------------- ---------------------------------------
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak wszystko da się w php zrealizować. Ale najważniejsza jest struktura bazy danych i ogólna wizja, reszta to tylko dopisanie kodu.
Proponuję takie podejście: W tabeli magazyn: id_towaru, stan, zarezerwowano W tabeli zlecenia ogólne dane typu id, czas, id_kontrahenta, status_zlecenia natomiast w tabeli zlecenia_pozycje id_zlecenia, id_towaru, ilosc Nowe zlecenie dodaje 1 rekord w tabeli zlecenia i dla każdej pozycji w "koszyku" dodaje odpowiedni rekord w tabeli zlecenia_pozycje oraz zwiększa zarezerwowano w tabeli magazyn. Dostawy zmieniają wyłącznie stan w magazynie, natomiast realizacja zleceń polega na sprawdzeniu czy stan > zarezerwowano i dopiero wtedy zmniejszanie stanu w magazynie, ilości zarezerwowanej i ustawienie statusu w zleceniu. W ten sposób możesz mieć różne rodzaje zleceń, te które można zrealizować natychmiast i te, które wymagają zamówienia dodatkowej ilości towaru u dostawcy. |
|
|
![]()
|
|
zaraz sobie to spróbuję odwzorować na swojej bazie i zobaczę co wyjdzie.
Ale ogólnie ostatnia podpowiedź o wstawianie pola i wyświetlenie danych była trafna. -------------------- ---------------------------------------
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednak jeśli zlecenie potrzebuje 1 ołówka, a masz na stanie tych ołówków 240, to 239 nie będzie dostępnych.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 22:55 |