![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, rozpoczynam przygodę z zend frameworkiem i natchnąłem się na pierwszy problem. Mogę tworzyć nowe kontrolery, ale nie działają w nich akcje inne niż index. W internecie jest parę wątków z tym problemem, ale żaden z nich nie pomógł. Dlatego zakładam nowy. Apllikacje piszę zgodnie z samouczkiem zenda, więc jeśli chodzi o nazwy klas, plików oraz ich położenie jest ok.
Mój htaccess: RewriteEngine On RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -s [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -l [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d RewriteRule ^.*$ - [NC,L] RewriteRule ^.*$ index.php [NC,L] Konfiguracja Virtual hosta: Kod <VirtualHost 127.0.0.1:80> ServerAdmin webmaster@localhost DocumentRoot /var/www <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride All </Directory> <Directory /var/www/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride All Order allow,deny allow from all </Directory> ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog ${APACHE_LOG_DIR}/error.log # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit, # alert, emerg. LogLevel warn CustomLog ${APACHE_LOG_DIR}/access.log combined Alias /doc/ "/usr/share/doc/" <Directory "/usr/share/doc/"> Options Indexes MultiViews FollowSymLinks AllowOverride None Order deny,allow Deny from all Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128 </Directory> </VirtualHost> <VirtualHost 127.0.0.2:80> ServerName quickstart.local DocumentRoot /var/www/PhpProject1/public <Directory /var/www/PhpProject1/public> DirectoryIndex index.php AllowOverride All Order allow,deny Allow from all </Directory> </VirtualHost> public/index.php
Błąd jaki mi się wyświetla przy wpisaniu adresu do akcji 127.0.0.2/categories/new/ An error occurred Application error |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 11 Dołączył: 27.10.2010 Skąd: Kutno/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku application.ini zmień poniższe trzy wartości tak aby miały wartość 1:
phpSettings.display_startup_errors = 0 phpSettings.display_errors = 0 resources.frontController.params.displayExceptions = 0 wtedy wyrzuci Ci wszystkie błędy. Powiedz jeszcze z jakiego serwera korzystasz - jeżeli siedzisz na windowsie i używasz wamp serwer, to musisz włączyć mod rewrite - bo standardowo jest wyłączony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 17.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
An error occurred Application error Exception information: Message: script 'categories/new.phtml' not found in path (/var/www/PhpProject1/application/views/scripts/) Stack trace: #0 /var/www/PhpProject1/library/Zend/View/Abstract.php(876): Zend_View_Abstract->_script('categories/new....') #1 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(897): Zend_View_Abstract->render('categories/new....') #2 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(918): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->renderScript('categories/new....', NULL) #3 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Controller/Action/Helper/ViewRenderer.php(957): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->render() #4 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Controller/Action/HelperBroker.php(277): Zend_Controller_Action_Helper_ViewRenderer->postDispatch() #5 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Controller/Action.php(523): Zend_Controller_Action_HelperBroker->notifyPostDispatch() #6 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Controller/Dispatcher/Standard.php(295): Zend_Controller_Action->dispatch('newAction') #7 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Controller/Front.php(954): Zend_Controller_Dispatcher_Standard->dispatch(Object(Zend_Controller_Request_Http), Object(Zend_Controller_Response_Http)) #8 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Application/Bootstrap/Bootstrap.php(97): Zend_Controller_Front->dispatch() #9 /var/www/PhpProject1/library/Zend/Application.php(366): Zend_Application_Bootstrap_Bootstrap->run() #10 /var/www/PhpProject1/public/index.php(26): Zend_Application->run() #11 {main} Request Parameters: array ( 'controller' => 'categories', 'action' => 'new', 'module' => 'default', ) Mam postawiony serwer zend server na ubuntu. mod_rewrite mam włączony. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiedziałem, że angielski gryzie:
Message: script 'categories/new.phtml' not found in path (/var/www/PhpProject1/application/views/scripts/) |
|
|
![]()
|
|
Sory, zapomniałem dopisać, że ten plik się tam znajduje, więc nie wiem dlaczego taki błąd...
Problem rozwiązany. Zmieniłem nazwę na taką samą i zatrybiło. Sorki chłopaki za kłopot. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:07 |