Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][PHP] Echo w function, a HTML
stormo1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, raczkuję w PHP, a musze szybko napisać projekt...

Mam mały problem, który przypuszczalnie należy do grupy "Podstawy", i najprawdopodobniej sam bym sobie z nim poradził posiłkując się Google. Jednak problem w tym, że nie potrafię sformułować odpowiednio zapytania. Dlatego nie oczekuję tu gotowego rozwiązania z Waszej strony, ale chociaż pomocy w określeniu tematu problemu (ofc. nie pogardzę wszelkimi podpowiedziami).

Wracając do tematu.
Stworzyłem formularz. Po kliknięciu wyślij następuje zapis do bazy danych. I teraz tak. Formularz mam w pliku zaplecze.php, funkcję odpowiedzialną za dodanie danych w klient.php.
W klient.php mam:
  1. <?php
  2. $db_host = 'localhost';
  3. $db_user = 'nazwa_uzytkownika';
  4. $db_pass = 'haslo';
  5. $db_name = 'baza_danych';
  6. $lacz = mysql_pconnect($db_host, $db_user, $db_pass);
  7. if (!$lacz)
  8. {
  9. echo "Wystąpił błąd: Połączenie z bazą nie powiodło się.";
  10. exit;
  11. }
  12. if(!@mysql_select_db($db_name, $lacz)) {
  13. echo '<b>Baza danych chwilowo niedostępna. Przepraszamy.</b>';
  14. exit;
  15. }
  16. require_once ("zaplecze.php");
  17. dodaj();
  18. ?>

Z kolei w zaplecze.php:
  1. (...)
  2. <div id="jakis_div">
  3.  
  4. <?php
  5. function dodaj()
  6. {
  7. $dodaj_dane = mysql_query("INSERT INTO jakas_tabela VALUES ('$_POST[jakies_dane1]', '$_POST[jakies_dane2]')");
  8. if (!$dodaj_dane)
  9. {
  10. echo "BŁĄD! Dane nie zostały dodane!";
  11. }
  12. echo "Dane zostały poprawnie zapisane.";
  13. }
  14. ?>
  15.  
  16. </div>
  17. (...)

Chciałbym, aby echo wyświetlało się w <div id="jakis_div">, jednak wyświetla się poza /container/ (pod wszystkimi divami).
Na moje oko funkcja poprzedzająca echo robi zamieszanie, bo z "czystym" echem nie ma problemu - wyświetla się tam gdzie powinno.
I jak pisałem, zdaję sobie sprawę, że to idiotyczny problem, jednak może mi ktoś wyjaśnić z czego to wynika, albo przynajmniej pomóc sformułować zapytanie, by samemu poszukać odpowiedzi z wujem Google? Za podpowiedzi, jak można to rozwiązać inaczej również będę zobowiązany.

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 1)
gargamel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Poleceniem require_once ("zaplecze.php"); wrzucasz zawartość zaplecze.php do klient.php. To wiesz
Czyli to co zalączyłeś w podanym przykladzie kończy się zamknięciem diva w którym chcesz mieć komunikat.
Natomiast funkcję która komunikat wyświetla wywołujesz po tym divie (i pewnie wszystkich innych elementach) więc tam się ten tekst pojawia.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.09.2025 - 01:32