![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Od niedawna zaczelem kodowac w PHP i tworzac maly projekt napotkalem problem juz na samym poczatku. Mianowicie, nie mam zadnego pomyslu jak zrobic formularz ktory bedzie analizowac nasz wybor i nastepne wyniki pokaze tylko z danej grupy. Opisze dokladnie nizej jak to wyglada. Dodam jeszcze ze wszystko chce zrobic z poziomu PHP, baza danych nie wchodzi w gre.
A teraz podaje przyklad zastosowania formularza, funkcji. W 1 kroku mamy wybor marki samochodu z listy. Cytat Alfa romeo Honda Renault Toyota itd Po wybraniu jednej z powyzszej marki, odblokowuje sie przycisk dalej i przechodzimy na strone z możliwoscia wybrania modelu samochodu. W przypadku Renault zobaczymy tylko modele z renault, dlatego juz w pierwszym kodzie nie wiem jak posortowac wszystkie marki w jakies ID czy cos... Mysle ze wyrazilem sie jasno o co mi chodzi i kazdy mnie zrozumie. Prosze o pomoc jak wlasnie zrobic najprosciej z poziomu PHP sortowanie danych. Dziekuje z gory za pomoc, pozdrawiam i czekam na wypowiedzi. -------------------- mejo.pl - MejoWorks: Tworzenie stron www, skrypty, grafika!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
możesz to zrobić w JavaScript
i zależnymi selectami Ten post edytował kadlub 14.04.2011, 12:49:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Samo odblokowywanie przycisku robisz javascriptem wykorzystując onchange.
Informacje o samochodach musisz mieć gdzieś zapisane, na przykład w dwóch tabelach.
W formularzu pętlą przeglądasz $marki i wypisujesz na tej podstawie opcje, formularz zwraca na przykład $podanamarka, po czym przeglądasz tabelę $modele i budujesz html tylko dla tych modeli, które do tej marki pasują, czyli na przykład:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje pmir13, już jestem na dobrej drodze. Jak napotkam jakis problem, odezwe sie w tym temacie. Dzieki za pomoc:)
Ten post edytował mejo33 14.04.2011, 14:43:36 -------------------- mejo.pl - MejoWorks: Tworzenie stron www, skrypty, grafika!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~pmir13: to już lepiej w ten sposób
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
~pmir13: to już lepiej w ten sposób
ooo, o to chodzilo! Dzieki za pomoc! +pomogl. -------------------- mejo.pl - MejoWorks: Tworzenie stron www, skrypty, grafika!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:32 |