![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Niedawno zaczęłam zabawę z php oraz mysql i niestety, nadal posiadam w tych zakresach duże braki, które mam zamiar stopniowo nadrabiać. W każdym razie, tym razem postanowiłam za pomocą poradnika ze strony http://it-maniak.pl/prosty-system-newsow-w...e-takie-trudne/ stworzyć system news’ów. Jakoś nie chciałam korzystać z cute news, czy czegoś podobnego. Wolałam sama przeczytać, co, jak, gdzie i po co. Niestety, idąc zgodnie z zaleceniami autora tutka, nie udało mi się osiągnąć zamierzonego celu. W utworzonych plikach pojawia się błąd, który widnieje przy wpisaniu ścieżki do przeglądarki. No, oprócz w dodaj.php, tam mniej więcej wszystko działa. Przeszukałam parę stron, jednak nie znalazłam rozwiązania problemu. Oczywiście, stworzyłam bazę danych za pośrednictwem phpMyAdmin. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co robię źle? Z góry dziękuję za pomoc. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 160 Pomógł: 5 Dołączył: 4.08.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
pokaz jaki masz kod to zobaczymy co masz zle
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W utworzonych plikach pojawia się błąd, który widnieje przy wpisaniu ścieżki do przeglądarki. pokaż jaki to błąd. Pozdrawiam -------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
to pokaz te bledy, kawalki kodu gdzie masz te bledy, skad mamy wiedziec co robisz zle?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałam tamtą stronę dlatego, że widnieje tam cały kod, ale mogę również tutaj wkleić.
Powinny pojawić się nowe posty (5), a skoro ich jeszcze nie napisałam, to chyba pusta strona, tak? Błędy: Notice: Undefined variable: rekord in C:\xampp\htdocs\news\skrot.php on line 2 Notice: Undefined variable: rekord in C:\xampp\htdocs\news\skrot.php on line 2 Notice: Undefined variable: rekord in C:\xampp\htdocs\news\nowe.php on line 3 Notice: Undefined variable: rekord in C:\xampp\htdocs\news\nowe.php on line 3 Notice: Undefined variable: rekord in C:\xampp\htdocs\news\nowe.php on line 4 Notice: Undefined variable: rekord in C:\xampp\htdocs\news\nowe.php on line 4 Notice: Undefined variable: rekord in C:\xampp\htdocs\news\nowe.php on line 4 Notice: Undefined variable: naz in C:\xampp\htdocs\news\nowe.php on line 5 Tu jest archiwum, czyli również, jak nie ma postów, to powinna być pusta strona, a wyświetla się błąd: Notice: Undefined variable: naz in C:\xampp\htdocs\news\archiwum.php on line 6 Zawartość skrot.php (Służy do skracania posta na stronie, jak jest więcej niż 150 znaków, to stawia wielokropek):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
to sa komunikaty nie bledy, wyswietlaja sie bo nie masz zadnego warunku i zmienne sa puste.
Zrob tak
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat to sa komunikaty nie bledy To są błędy. Jak ktoś używa zmiennej, która nie istnieje, to to jest właśnie błąd. Niestety php uznaje to za błąd najmniejszej wagi.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no fakt, jest to tez blad ale wlasnie mniejszej wagi wiec mozna uznac to za informacje/komunikat.
Myslalem, ze ma fatal errora -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ale wlasnie mniejszej wagi wiec mozna uznac to za informacje/komunikat. Nie ucz złych nawyków. To jest błąd. Nie żadna informacja czy komunikat - błąd. Potem nauczy się jeden z drugim olewać takie "informacje" a potem płacze bo nagle się okazuje że na stronie wyskakuje 300 "informacji" i wśród nich nie można znaleźć takiej która odpowiada za aktualny problem z jakim stanął user.http://nospor.pl/notice-wyswietlac-czy-nie.html
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
1.nie ucze zlych nawykow bo przeciez nie kaze nikomu tego olewac.
2.jak to zwykle w takich przypadkach bywa, ta dyskusja nie ma sensu. Dla jednego to jest blad, dla drugiego komunikat a dla trzeciego informacja. Notice znaczy informacja, error znaczy blad i tego sie trzymam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
a warning znaczy ostrzeżenie...
![]() A error_reporting() służa do ustawiania poziomu raportowania błędów E_ALL łapie też błędy NOTICE. (w nazwie error_reporting zauważ masz słowo klucz "error" ![]() Tak więc ERROR, WARNING, NOTICE to wszystko to błędy a nazwy mają tylko sugerować poziom ich ważności wg. autorów php. Patrzenie na sztywno że coś ma w nazwie error a coś nie i na tej podstawie określanie czy coś jest błędem a coś nie to chyba nie tędy droga. A już tym bardziej przyjmowanie NOTICE jako notatki/informacji. error to też informacja na dobrą sprawę ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Teraz wyświetla „brak postow”, kiedy w przeglądarkę wpiszę ścieżkę do archiwum.php, jednak nadal w nowe.php pojawiają się te komunikaty/błędy/informacje. Kod do tego pliku zamieściłam we wcześniejszym poście, jako pierwszy. Niestety nie mam pomysłu, co może być źle.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 8 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
archiwum.php
plik nowe.php
Ten post edytował Pitter 14.04.2011, 19:12:35 |
|
|
![]()
|
|
Niestety teraz, kiedy otwieram archiwum.php pokazuje się:
Parse error: syntax error, unexpected T_ELSE in C:\xampp\htdocs\news\archiwum.php on line 8 natomiast gdy wpisuję w pasek przeglądarki nowe.php, wyświetla: Parse error: syntax error, unexpected T_ELSE in C:\xampp\htdocs\news\nowe.php on line 9 . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 8 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj tak
|
|
|
![]()
|
|
W nowe.php wyświetla się "brak postów", czyli teraz jest tam w porządku, natomiast w archiwum.php nadal coś nie gra i wyświetla ten sam komunikat, co wcześniej, czyli:
Parse error: syntax error, unexpected T_ELSE in C:\xampp\htdocs\news\archiwum.php on line 8 . |
|
|
![]()
|
|
pomieszalas gdzies klamry { } policz, posprawdzaj
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 01:41 |