![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam dwa następujące pytania: Pytanie nr 1 Mam zmienną w JavaScript zwącą się 'text' i zawiera następującą treść: Kod <div id='x'>x</div><div id='y'>y</div> Pytanie brzmi: jak za pomocą javascript/jquery pobrać zawartość np. diva #x zwracając się do jego identyfikatora?Próbowałem jakoś kombinować w ten sposób Kod $(test).children("#formularz_dodawania").val() ale mi to nie wychodziło... Pytanie nr 2 Chciałbym za pomocą jQuery/AJAX łączyć się z plikiem, który zwraca tak jakby dwa zestawy kodów HTML [np w osobnych div'ach o unikalnych identyfikatorach] (abym mógł jeden kod wstawić w jedno miejsce strony, a drugi w inne miejsce). Np. Kod <div id='x'>kod HTML nr 1</div> <div id='y'>kod HTML nr 2</div> Na chwilę obecną wiem (albo nie wiem, bo się mylę - jeżeli tak jest to mnie poprawcie), że w XMLu raczej nie da się przechowywać kodu HTML. Nie zrobię więc tak jak niżej ze względu na to, że HTML ma znaczniki '<' oraz '>'. Kod <kod1>kod HTML nr 1</kod1> <kod2>kod HTML nr 2</kod2> Za pomocą jakiej technologii sobie z tym poradzić? Jakieś podpowiedzi? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<div id='x'>x</div><div id='y'>y</div>
Odp nr 1: var textHTML = $('#x').html(); //zwraca kod html znajdujący się w divie x var text = $('#x').text(); //zwraca czysty tekst Odp nr 2: pobierz.html: <div id="z_tego_diva">Treść pobierana dynamicznie</div> index.html: $('#result').load('pobierz.html #z_tego_diva'); -------------------- raz dwa trzy, raz dwa trzy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ad 1.
No niezbyt mi o to chodziło. W Twojej wersji to wygląda tak, jakbym kod miał już dodany na stronie, a tutaj mam to w zmiennej. Ad 2. W Twojej metodzie (.load()) nie można chyba skorzystać z trybu POST oraz wpisać argumentów. A potrzebne mi są te dwa warunki. Kolejne pytanie. Jak mam kod: Kod var test = "<div id='d1'>tresc1</div><div id='d2'>tresc2</div>"; var wartosc = $(test +" #d2").html(); alert(wartosc); To alert() zwraca mi wartość "tresc1", a nie "tresc2". Co robię nie tak? Ten post edytował Jazi 17.04.2011, 09:25:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 18.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad1, ad 3
http://www.poradnik-webmastera.com/kursy/j...a_regularne.php AD2 $.ajax({ type: "POST", url: "some.php", data: "name=John&location=Boston", success: function(msg){ alert( "Data Saved: " + msg ); } }); -------------------- raz dwa trzy, raz dwa trzy
|
|
|
![]()
|
|
Ad 1.
Czyli mam rozumieć, że nie da się wydobyć zawartości jakiegoś DIVa (odwołując się do jego identyfikatora/klasy) znajdującego się w zmiennej jako tekst? Ad 2. No podałeś mi formę z POST i wiem, że takie coś istnieje... ale czy ma taką funkcjonalność, jak podany przez Ciebie load...? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad .1
Kod var test = '<div><div id="a">treść</div></div>'; alert( $('#a',$(test)).html() ); Ad.2 Analogicznie: Kod // funkcja callback z parametrem odpowiedzi (response)
function(response) { var el = $('<div></div>').html(response); alert( $('#x', el).html() ); alert( $('#y', el).html() ); } Ten post edytował melkorm 17.04.2011, 12:23:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, działa :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:47 |