![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam, troche poczytalem, ale nic konkretnego nie znalazlem, a jak juz to sprzed paru lat
czy wbudowane do php sesje sa na prawde az tak niebezpieczne, zeby z nich nie korzystac? slyszalem cos o jakis handlerach, ktore poprawiaja bezpieczenstwo, ale nigdzie nie znalazlem jakiegos przykladowego zastosowania tego. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Sessje niebezpieczne? owszem jesli ich nie zabezpieczysz sa niebezpieczne (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
poczytaj to: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje powinno odpowiedzieć ci na niektóre pytania |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
czyli jak zrobie na podstawie tego z wikibooks to raczej nie mam sie co obawiac?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Raczej żadnych problemów z włamami / przechwycenami sessji nie miałem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
cos czytalem o problemach z hostingami, ze jak na jednym jest kilka stron z sesjami to mozna przechwycac
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 30 Dołączył: 9.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli masz kilka serwisów na serwerze to korzystając z sesji musisz:
a) używać innych identyfikatorów sesji dla każdego serwisu albo (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) zapisywać sesję każdego serwisu w dedykowanym katalogu Zdecydowaniem bezpieczniejszym rozwiązaniem jest opcja (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) - wystarczy w .htaccess ustawiać zmienną session.save_path na unikalny katalog. |
|
|
|
|
|
|
|
czyli jakby to mialo wygladac, bo nie bardzo rozumiem
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 175 Pomógł: 30 Dołączył: 9.08.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Domyślnie każda sesja na serwerze zapisuje się w katalogu ustawionym w php.ini.
Jeśli masz kilka serwisów na 1 serwerze to wszystkie sesje lądują w tym samym katalogu. Żeby tego uniknąć możesz dodać w pliku .htaccess w katalogu głównym każdego serwisu linijkę:
czyli np. jeśli masz serwis o nazwie example, to a) tworzysz katalog example w katalogu z sesjami (załóżmy, że temp) (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) dodajesz wpis do .htaccess
|
|
|
|
|
|
|
|
dzieki, na tej stronie jeszcze jest napisane o ochronie przed Session Hijacking
i jako sposob podane $_SESSION['ip'] = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; a co jak mam zrobione zapamietywanie usera na cookie? wtedy jak ktos ma zmienne IP to sesja padnie. jest jakis lepszy sposob? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%)
|
można też za pomocą php ustawić folder sesji. session_save_pathMożesz zrobić coś takiego
i wiadomo dane wrzucasz do sesji i do ciastka , i sprawdzasz potem. Ten post edytował nekomata 13.04.2011, 20:55:24 |
|
|
|
|
|
|
|
dzieki, na tej stronie jeszcze jest napisane o ochronie przed Session Hijacking i jako sposob podane $_SESSION['ip'] = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; a co jak mam zrobione zapamietywanie usera na cookie? wtedy jak ktos ma zmienne IP to sesja padnie. jest jakis lepszy sposob? moglby ktos jeszcze na to odpowiedziec? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i jeszcze jedno. jakos udalo mi sie zrobic to z cookie i ladnie mi dziala zapamietywanie, ale obawiam sie, ze to nie jest bezpieczne. jak zaznaczy sie przycisk to zapisuje cookie tak: a potem to odczytuje : ale wydaje mi sie ze tak to sobie wystarczy wyciagnac ciasteczko z komputera i kazdy sie podlaczy, wiec co tu jest musze dodac? |
|
|
|
|
|
|
|
Zostaw cookies w spokoju i przechowuj wszystkie dane sesji na serwerze (
) Generalnie jeśli użytkownik się zaloguje, to ustawiasz w sesji tylko jego id / username. Przechowywanie hasła nie jest wskazane (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
ale chce zrobic zapamietywanie, zeby nie trzeba bylo sie za kazdym razem logowac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
no tak, ale to mi nie zadziala jak zamkne przegladarke, bo wtedy sesja automatycznie sie skasuje, a dzieki cookies moge ja utrzymac.
powtarzam wiec pytania, zeby nie zaginely: dzieki, na tej stronie jeszcze jest napisane o ochronie przed Session Hijacking i jako sposob podane $_SESSION['ip'] = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; a co jak mam zrobione zapamietywanie usera na cookie? wtedy jak ktos ma zmienne IP to sesja padnie. jest jakis lepszy sposob? moglby ktos jeszcze na to odpowiedziec? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i jeszcze jedno. jakos udalo mi sie zrobic to z cookie i ladnie mi dziala zapamietywanie, ale obawiam sie, ze to nie jest bezpieczne. jak zaznaczy sie przycisk to zapisuje cookie tak: a potem to odczytuje : ale wydaje mi sie ze tak to sobie wystarczy wyciagnac ciasteczko z komputera i kazdy sie podlaczy, wiec co tu jest musze dodac? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
a czy nie lepiej zamiast w cookies zapisywać login i hasło po prostu zmienić czas ważności ciasteczka sesji? http://www.php.net/manual/en/session.confi...cookie-lifetime Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
no duzo lepiej, musze to wyprobowac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) to dziala na tej samej zasadzie?
a co z pierwszym pytaniem? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
no duzo lepiej, musze to wyprobowac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) to dziala na tej samej zasadzie? tworząc sesję do użytkownika trafia ciasteczko z identyfikatorem jego sesji na serwerze. Domyślnie jest ono usuwane przy zamykaniu przeglądarki. Ustalając czas samemu możesz decydować jak długo ciasteczko będzie jeszcze na komputerze. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
|
tylko z tego co tam wyczytalem to tez sie ustawia to w htaccess, wiec nie bede mogl zrobic if w kodzie php i zawsze kazdy bedzie mial przedluzona dlugosc ciastka, a nie tylko wybrani
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%)
|
Jestem ciekawy gdzie takie "czary" wyczytujesz?2 link z google . A wybrani... możesz ustawić w ciastku np. ID i haslo usera z bazy.. albo jak chcesz mniej "czytelne" to dodaj kolumne w tabeli z userami coś jak "md5($user.$haslo.$data_rejestracji.$id)" wtedy ciastko będzie miału wygląd podobny do PHPSSID i nie będzie czytelne. tylko zabezpiecz strone przed XSS...
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 19.12.2025 - 15:11 |