|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 2 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam dwie różne funkcje szyfrujące i deszyfrujące:
Wykorzystanie mcrypt:
i takie proste szyfrowanie:
Próbuję zaszyfrować tekst i wpisać go do bazy MSSQL do kolumny o typie "text" Jednak po wyciągnięciu tych danych z bazy i odszyfrowaniu uzyskuję krzaczki. Wiem że rozwiązania takie działają z bazą MySql. Czy zna ktoś sposób jak zapisać zaszyfrowane dane do bazy MSSQL tak aby po wyciągnięciu ich i odszyfrowaniu uzyskać to samo co przed szyfrowaniem i zapisaniem? Niestety nie mogę korzystać z bazy MySql. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeżeli bez użycia bazy danych nie ma błędów przy szyfrowaniu i deszyfrowaniu to prawdopodobnie problem leży w typie kolumny w tabeli. Może się nie mieści? Próbowałeś ustawić typ binary?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 2 Dołączył: 18.05.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Rzecz w tym, ze dane się mieszczą. Po zaszyfrowaniu tekstu jest to tylko kilkanaście znaków. Szyfrowany tekst jest dosyć krótki. Jak wyświetlam to testowo na ekranie przed i po zaszyfrowaniu długość ciągów nie przekracza kilkunastu znaków. Po prostu dane zapisane w bazie nie wyglądają identycznie jak te, które wyświetlam zakodowane przed zapisem do bazy. Próbowałem też konwersji danych do Windows1250 przed zapisem i przy odczycie na UTF8 ale to nic nie zmienia.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.12.2025 - 21:44 |