![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Skąd: Dessau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szukałem skryptu do pokazania hosta, ip i przeglądarki uzytkownika. To wszysttko chciałemumieścić w formularz:
<input type="hidden" name="IP" value="<? echo $_SERVER['REMOTE_ADDR'] ?>"> <input type="hidden" name="Host" value="<? gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR']) ?>"> <input type="hidden" name="Przeglądarka" value="<?php echo $_SERVER["HTTP_USER_AGENT"]; ?>"> Taki sposób nie działa... Błędny kod?? -------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak; powinno być w ten sposób:
Zapomniałeś o kilku średnikach... ![]() Tak by the way; poczytaj o możliwości edycji pól hidden i disabled za pomocą kodu JS. Te pola użytkownik może sobie sam edytować, a tego byś chyba nie chciał... Ten post edytował modern-web 12.04.2011, 14:49:10 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Kod <input type="hidden" name="IP" value="<?=$_SERVER['REMOTE_ADDR'] ?>"> <input type="hidden" name="Host" value="<?=gethostbyaddr($_SERVER['REMOTE_ADDR']) ?>"> <input type="hidden" name="Przeglądarka" value="<?=$_SERVER["HTTP_USER_AGENT"] ?>"> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 1 Dołączył: 2.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak; powinno być w ten sposób: Zapomniałeś o kilku średnikach... ![]() Tak by the way; poczytaj o możliwości edycji pól hidden i disabled za pomocą kodu JS. Te pola użytkownik może sobie sam edytować, a tego byś chyba nie chciał... a jak to mozna zabezpieczyc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zasadzie wszystko co dotyczy js i html użytkownik może dowolnie edytować u siebie w przeglądarce więc potrzebujesz zabezpieczenia po stronie serwera.
Jeśli jest to formularz kontaktowy który wysyła te dane mailem to sugerowałbym zastosowanie tych pól tylko do wyświetlenia owych danych użytkownikowi, a przesyłanie tych 3 wartości (IP, Host i Przegladarka) bezpośrednio z skryptu PHP. Podsumowując: Nie odbieraj z formularza do skryptu tych 3 wartości tylko odczytaj je od użytkownika na nowo, bo wszystko co zostanie odebrane z formularza może być fałszywe - nawet dane z pól disabled i hidden. Przeczytaj jeśli jesteś zainteresowany jak działa omijanie zabezpieczeń hidden i disabled: http://mynthon.net/howto/-/JavaScript%20-%...%20readonly.txt Pozdrawiam! Ten post edytował modern-web 12.04.2011, 14:57:39 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko mam jedno pytanie, po co dodajesz do formularza pola z tymi wartościami skoro zawsze będziesz je mógł pobrać w skrypcie obsługującym formularz.
Te wartości każdy kto ma jakiekolwiek pojęcie o firebugu będzie mógł zmienić i wysłać co innego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@up
Ma swoje powody. Też to praktykuję w prostym celu - by uświadomić internaucie, że nie jest anonimowy. Pełni to tylko rolę informacyjną... -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadzam się, że informacja może się przydać użytkownikowi, ale to są pola typu hidden, więc przypuszczam, że założenie jest takie, żeby użytkownik ich nie zobaczył
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
(fakt ;D)
Ja mówiłem o readonly i disabled ;p Ale faktycznie; masz rację... hidden tutaj nie ma zastosowania -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2010 Skąd: Dessau Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy formularzu jest info o nieanonimowości. A nawet jeśli zmieni dane to nie zmieni statystyk:-) Bo dla mnie ochrona od serwera to czarna magia:D
-------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]()
|
|
Niewiele osób czyta to co jest nad/pod formularzem.
Lepiej na przykładzie im to zaprezentować - jak zobaczą swoje IP i hosta stwierdzą, że jak zaczną się wygłupiać zablokujesz ich po IP albo zgłosisz na policję i będą mieli przesrane ![]() Niektórzy będą chcieli zmienić zawartość tych pól dlatego warto przekazywać dane prosto ze skryptu; a nie formularza. -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Czyli czas otworzyć nowy temat lol:D
-------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]()
|
|
Jak uważasz
![]() Nie zmieniajmy tematu tego tematu ^ -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
hmmm...
Jak nie w formularzu to w skrypcie go wysylajacym
Tylko gdzie te ip itd. wstawić?Próbowałem w body, pod charset ale to nie to... -------------------- Przypomnij o "+", jeśli mi pomogłeś a nie zapunktowałem :P
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 12:55 |