![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 3 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Borykam się z problemem dotyczącym jak w temacie, mianowicie studiuję książkę "PHP5, Apache i MySQL. Od podstaw" na potrzeb utworzenia panelu administracyjnego do strony internetowej.Skrypt działa prawie dobrze, problem występuje, gdy zalogowany administrator aktualizuje jednego użytkownika, aktualizuje wszystkich naraz w bazie danych, również przy usuwaniu użytkowników. Usuwam jednego, usuwam wszystkich z bazy danych. Oto skrypt z książki, sprawdzałem kilka razy kod. Podam przykład z/w książki, strona 400 jeśli ktoś posiada tą książkę. delete_user.php
a oto skrypt do aktualizacji użytkownika może tu błąd gdzieś występuje ? update_user.php
Prosiłbym o pomoc, bo już sobie nie radzę. Pytanko drugie: Nie wiem czy mam racje ale książka narzuciła mi taki skrypt jako tworzenie nowego użytkownika w bazie danych:
Czy "id int(10) NOT NULL default '0'" przypisuje wszystkim użytkownikom "id" 0 ? Zauważyłem, że w PHPMyAdmin wszyscy użytkownicy mają nadaną wartość "id" 0. Czy to nie powoduje właśnie mojego problemu ? Przepraszam za taką pisownie ale nie znam jeszcze fachowego języka jak większość tu ludzi posługuje się. Pozdrawiam i z góry dziękuje. Ten post edytował jerry1984 10.04.2011, 21:12:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zwykle dla id daje sie auto increment, poczytaj sobie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 3 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz mi wytłumaczyć czemu w książce napisali tak, a nie jak mówisz żeby dać auto increment ? Wiem, że funkcja "auto increment" nadaje użytkownikom liczby 0-10 ale jakiś musiał być powód, że napisali tak.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie też powinno być AUTO INCREMENT, id po to właśnie jest aby można było odróżnić rekordy od siebie, aby zawsze była to liczba niepowtarzalna. Podejrzewam, że to błąd w książce, choć nie wykluczam, że służy to jakiemuś celowi o którym nigdy nie słyszałem. Z tego co wiem to w relacyjnych bazach id można pominąć w tabeli łącznikowej relacji ale tutaj to nie jest tego typu tabela.
funkcja "auto increment" nadaje użytkownikom liczby 0-10 Skąd pomysł, że od 0 tylko do 10?-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Skąd pomysł, że od 0 tylko do 10? Hehe wiem, że trochę dziwacznie to wygląda.Chciałem wyrazić swoją odpowiedz ale jak widzę, nie błysnąłem ;P Mieliście racje , że powinno być "AUTO INCREMENT". Panel administracyjny działa poprawnie w całej okazałości. Dziękuję i... Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:19 |