![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym ograniczyć ilość rekordów w bazie . Mam w kodzie już ,że jak przekroczy określoną ilość to wywala errora, ale można cały czas dodawać rekordy (rejestrować się ) . Moja tabela wygląda tak : Kod CREATE TABLE `xxx` ( `id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY , `username` VARCHAR( 50 ) NOT NULL , `password` VARCHAR( 50 ) NOT NULL , `fullname` VARCHAR( 50 ) NOT NULL , `email` VARCHAR( 100 ) NOT NULL , `active` INT NOT NULL Znalazłem w necie dwa rozwiązania,tylko nie wiem które jest ok i jak zastosować . 1. Ograniczenie rekordów poprzez max rows . Na dev. mysql znalazłem to : Kod ALTER TABLE tbl_name MAX_ROWS=1000000000 AVG_ROW_LENGTH=nnn; Czyli coś z max rows, tylko nie wiem jak to zastosować,nie wiem jak musi wyglądać tabela po dodaniu tych max rows. Spróbowałem tak : Kod CREATE TABLE `xxx` ( `id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY , `username` VARCHAR( 50 ) NOT NULL , `password` VARCHAR( 50 ) NOT NULL , `fullname` VARCHAR( 50 ) NOT NULL , `email` VARCHAR( 100 ) NOT NULL , `active` INT NOT NULL ) MAX_ROWS=2 Ale nic nie ogranicza :< Proszę o poradę w tej kwestii . 2. Ograniczenie w PHP Kod $db=mysql_query("SELECT count(*) as ilerekordow from tabela LIMIT 1"); $i=mysql_fetch_array($db); $ilerekordow=$i['ilerekordow']; Tutaj też nie wiem co zrobić, najpierw trzeba chyba byłoby zrobić counta w mysql i potem ten ^ kod by sczytywał . Bardzo proszę o poradę . Chciałbym zrobić tak, aby jak liczba rekordów przekroczy np. 20 to aby strona nie działała,albo po prostu nie dodawało rekordów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował kiepski96 8.04.2011, 10:53:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:03 |