![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem tutaj nowy. szukałem w internecie, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie.
Łączę się z baza danych przez skrypt "connect_to_mysql.php" - w pliku wszystkie dane są ok. Wcześniej też się przez niego łączyłem. Problem występuje gdzieś w tym pliku:
W bazie danych mam tabelę "page" a w niej kolumny "id", "pagetitle" oraz "keywords". Przy połączeniu wyrzuca mi błąd "Nie wybrano żadnej bazy danych". Nie wiem kompletnie o co chodzi. Mam też tabelę z identycznie nazwanymi kolumnami, ale to chyba nie powinien być problem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 7.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod należy wprowadzić w taki sposób?
Dalej mam błąd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź z linii komend:
1. połączenie z serwerem mysql mysql -h example.com -u LOGIN -pHASLO [opcjonalnie baza] 2. wyświetlenie baz danych jeśli się połączysz to daj "show databases;" 3. wybranie bazy "use BAZA;" 4. wyświetlenie tabel "show tables" "wyłożenie" się na którymś z powyższych kroków da jednoznacznie informację gdzie jest problem, jeśli jest on po stronie serwera bazy |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 4.09.2010 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysql -h example.com -u LOGIN -pHASLO [opcjonalnie baza] Ten kod mam wprowadzic w pliku .php? gdzie example.com to nazwa strony a LOGIN i HASLO to login i haslo logowania na serwer? tak jak napisałem: "w linii komend" dla windows, to będzie mysql.exe leżący gdzieś w folderze "program files"\mysql\bin przy okazji, drugi plik wart zainteresowania, to mysqldump.exe - do backupów bazy i restore. |
|
|
![]()
|
|
Hmmm, probelm zniknal kiedy zmienilem require_once "connect_to_mysql.php" na require "connect_to_mysql.php".
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 18:39 |