![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję napisać skrypt, który sprawdzi czy dwie zmienne są sobie równo. Utrudnieniem jest to, że owe hasło w bazie jest w postaci md5, dlatego zmienna z formularza również musi zostać przeliczona na md5.
Zapewne błąd w linijce nr 4 - źle zapisana zmienna. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmienna $md5pass jest zbędna , możesz to zrobić tak.
Ogólnie następnym razem mógłbyś też napisać nam co jest problemem , pokazałeś kod ale nic więcej , co chcesz z nim zrobić co nie działa itd. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skrypt ma zmieniać hasło użytkownika, w formularzu $newmail to nowy adres, $buttonm to nazwa przycisku, a $pass to stare haslo, dla potwierdzenia.
Wkleiłem ten kod i nie działa, nic nie ma |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nekomata z apostrofami czy bez to nie ma najmniejszej różnicy.
Jednak wydaje mi się że ta funkcja powinna tak wyglądać: Po prostu nawiasy ![]() -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 35 Dołączył: 25.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro hasło jest w bazie w formacie md5 to po co robisz jeszcze raz md5($wiersz['user_haslo']) ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nekomata z apostrofami czy bez to nie ma najmniejszej różnicy. O serio? Więc odpal sobie taki kodzik Jak jesteś leniwy to tutaj za ciebie odpaliłem, wynik jest taki Kod buraki Chyba jednak apostrofy się przydają?(Oczywiście zamiast stałej można wsadzić zmienną )Notice: Use of undefined constant banany - assumed 'banany' in D:\xamp\htdocs\text.php on line 4 buraki wiec czemu po co podawac bez apostrofow? a po to zelki Gargamel... i tu masz rację , nie wiem jak mogłem to przeoczyć. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gargamel ma racje jak w bazie masz w formacie md5 to twój skrypt robi coś takiego
md5($_POST['pass'])== md5(md5($wiersz['user_haslo'])) i ten warunek nie ma prawa być spełniony powinno być md5($_POST['pass'])== $wiersz['user_haslo'] |
|
|
![]()
|
|
Jeśli dobrze zrozumiałem to całość
nie działa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Czy tak trudno sprawdzić co zawierają rzeczy? Lepiej biegać po forum i płakać?
I wszystko będzie jasne -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Sprawdzałem miliard razy i zmienna $wiersz2['user_haslo'] nie chce się wyświetlić. Powtarzam, że zgadza się pole z tym z bazy..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Napisz co zwraca skrypt, który ci podałem
poza tym skoro ci sie ten wiersz nie wyswietla znaczy ze go nie ma ustawionego. Gdzie masz kod za pobieranie tego $wiersz? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kod Array ( [newmail] => mail@konto.pl [pass] => admin [buttonm] => Zmień hasło ) Jestem 1Jestem 2
Pass:admin passmd5: 21232f297a57a5a743894a0e4a801fc3 wiersz: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już tak korzystacie z tego mysql_query, to przynajmniej dodajcie zawsze na końcu or die(mysql_error()); czyli:
Prawda, że proste? Poza tym dlaczego prawie zawsze problemem jest zrobienie czegoś takiego:
? Dodatkowo, jeśli wyciągasz zawsze tylko jeden rekord, to warto użyć mysql_fetch_row zamiast fetch_array. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
jednym z problemów jest to:
while ($wiersz2 = mysql_fetch_assoc($idzapytania2)) echo "<br>"; Ta petla robi tylko echo "br"; i po tej petli $wiersz2 zawsze jest FALSE. Ta pętla jest w ogóle zbędna $wiersz2 = mysql_fetch_assoc($idzapytania2); -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
@Mackos Włącz wyświetlanie wszystkich błędów
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 18:13 |